Het forse tweelaagse gebouw van de voorm. Rijks Hogere Burger School (Paardenmarkt 1) werd voltooid in 1867 naar een eclectisch ontwerp van gemeentearchitect W.F.
Ducroix en heeft een door pleisterwerk geaccentueerde middenpartij. In 1922 volgde aan weerszijden een uitbreiding voorzien van sober uitgevoerde terugspringende gevels met geblokte hoeklisenen.De voorm. Cadettenschool (Wilhelminalaan 11) kwam in 1892-'93 tot stand op initiatief van burgemeester A. Maclaine Pont. Twee luitenant-ingenieurs van de Genie tekenden de plattegronden en J.J. van Nieukerken ontwierp de gevels in rijke neorenaissance-stijl. Dit langgerekte gebouw met hoger opgetrokken middenpaviljoen en hoekpaviljoens werd na de verhuizing van de school (1925) als stadsziekenhuis in gebruik genomen (1928). Het fries in de kroonlijst bevat terracotta ornamenten met afbeeldingen van wapentuig en de initialen van koning Willem III en koningin Emma.
Uit 1915 dateert de voorm. Ambachtsschool (Bergerweg 1, oorspronkelijk tevens in gebruik als Burgeravondschool), een in Nieuw Historiserende stijl vormgegeven tweelaags schoolgebouw met midden- en hoekrisalieten. De langgerekte achtervleugel (1954) aan de Krelagestraat draagt het opschrift ‘R.A.D. Technische school’. In traditionalistische vormen ontwierp N. Molenaar jr. het grote R.K.
Lyceum (Blekerskade 11; circa 1925), nu Petrus Canisiuscollege, met conciërgewoning en gymnastiekzaal. Het Murmelliusgymnasium (Bergerhout 1) werd in 1939-'40 gebouwd naar een zakelijk-expressionistisch ontwerp van C. Kirkenier met een slanke toren, die aan de bovenzijde voorzien is van een omlopende vensterstrook.
Voorbeelden van lagere scholen met eenvoudige neorenaissance-details zijn de voorm. R.K. lagere school Oudegracht 220 (circa 1890), het L-vormig tweelaags schoolgebouw van de 6de openbare gemeenteschool (Snaarmanslaan 19; 1915), de zesklassige voorm. lagere school Koningsweg 49 (1873) en het voorm. schoolgebouw Doelenstraat 9 (1891, K. Bakker). C.J. Ooms leverde het ontwerp voor de voorm. Chr. lagere Wilhelminaschool met onderwijzerswoning (Doelenstraat 21-23), gebouwd in 1903 in een combinatie van jugendstil en rationalistische elementen.
Uit 1917 dateert de R.K. lagere jongensschool St. Adelbertus (Nieuwlandersingel 40), een L-vormig tweelaags schoolgebouw met gymnastieklokaal en trapgevels in late neorenaissance-stijl. In 1927 ontwierp N. Molenaar jr. in traditionalistische vormen de R.K. lagere St.-Theresiaschool (Koornlaan 2-4) als een tweelaags schoolgebouw voor meisjes met kleuterschool en gymnastieklokaal. Voorbeelden van scholen in sobere expressionistische stijl zijn openbare lagere Lindenschool (Lindenlaan 101; 1929) en de voorm. kleuter- en lagere school Dr. Schaepmankade 1 (circa 1928).
Zakelijk-expressionistisch van vormgeving zijn de voorm. lagere Everardus Witteschool (Molenbuurt 9; 1932), een tweelaags schoolgebouw met aangebouwde kleuterschool, de voorm. Vondelschool (Vondelstraat 27-29; 1931) met fraai glas-in-lood raam in het trappenhuis en de voorm. openbare lagere school Blekerskade 12 (1926) met een gymnastieklokaal aan de Troelstrakade.