Winkels. Het winkelcentrum van de stad wordt gevormd door de Markt en directe omgeving, de Kerkstraat en de oude hoofdassen van de stad: Hinthamerstraat, Hooge Steenweg-Orthenstraat en Vughterstraat.
Daar zijn dan ook de oudste winkels te vinden, veelal oude woonhuizen waarvan de begane grond tot winkel is verbouwd en een winkelpui heeft gekregen.De apotheek Markt 35 heeft een winkelpui en -interieur uit omstreeks 1828. Het gesneden bovenlicht toont een eenhoorn. Het pand Kerkstraat 34 bezit een neogotische gevel uit omstreeks 1850 met bijpassende, rijk gesneden eikenhouten winkelpui voorzien van beelden die Nijverheid en Welvaart symboliseren. De bakkerij Hinthamerstraat 89-91 kreeg omstreeks 1865 een neogotisch winkelinterieur.
Omstreeks 1900 werden jugendstil-tegelta-bleaus van atelier ‘De Distel’ uit Amsterdam toegevoegd, met voorstellingen die betrekking hebben op het bakkersbedrijf. Omstreeks 1900 kregen diverse winkelpanden gevels in neorenaissance-stijl, opgetrokken in rode verblendsteen met natuurstenen banden en ornamenten, en in het zicht gelaten stalen puibalken.
Goede voorbeelden hiervan zijn Vughterstraat 8, een smal en hoog pand uit 1897 met boven de vensters jugendstiltegeltableaus, Vughterstraat 5, in 1900 gebouwd naar ontwerp van J. Dony met bovenetalage in een erker, en In de Drij Swarte Mollen (Hinthamerstraat 190-192), gebouwd omstreeks 1900 met een houten etalageraam in Jugenstil-vormen. Ook het grote woonen winkelpand Hinthamerstraat 70/St.-Josephstraat 2, met zowel neorenaissanceals jugendstil-kenmerken, dateert uit die tijd. Het gevelbeeld van St.-Joseph is gemaakt door H. van der Geld.
Vanaf het begin van de 20ste eeuw is de invloed van de jugendstil duidelijk merkbaar in de toepassing van verschillende kleuren metselwerk en decoraties. Het grote winkelannex horecapand Hinthamerstraat 27-29 werd omstreeks 1900 gebouwd in gele baksteen. De trapgeveltjes tonen een neorenaissanceinvloed. De afgeschuinde straathoek wordt op de verdieping geaccentueerd door een grote houten erker. Dat is ook het geval bij het woon- en winkelpand Hooge Steenweg 34/Visstraat 2-2a uit omstreeks 1910. De gevels zijn uitgevoerd in lichte baksteen en voorzien van decoratieve banden met bricornasteentjes.
Een laat voorbeeld van jugendstil, eveneens met bricornastenen, is het in gele verblendsteen opgetrokken woon- en winkelpand Emmaplein 24 (1915). Op de afgeschuinde straathoek zijn naar drie zijden geheel verschillende gevels opgetrokken; een achtkant hoektorentje met ingesnoerde spits vormt een extra accent. Architect F.H.J. Pastoor signeerde het door hem ontworpen pand in de jaartalsteen. Het winkelpand Achter het stadhuis 17, met rijk geornamenteerde, in drie traveeën opengewerkte gevel, dateert van omstreeks 1910. De vensteropeningen zijn afgezet met geglazuurde baksteen en bij de verdiepingsvensters zijn de stalen ontlastingsbalken in het zicht gelaten.
Hinthamerstraat 31, de voorm. winkel van De Gruyter, heeft een fraai gestileerde art deco-gevel uit 1920-'21, ontworpen door A.G. Welsing. De puiomlijsting en de decoraties zijn uitgevoerd in blauwe geglazuurde tegels. De in traditionele vormen uitgevoerde woon- en winkelpanden Gasselstraat 18-24 en Kerkstraat 22-26 dateren van omstreeks 1935.
Het warenhuis van Vroom & Dreesmann (Schapenmarkt 4-6) is een groot winkelpand van vijf bouwlagen, in 1929-'31 gebouwd naar ontwerp van O. Leeuw. Voor- en achtergevel zijn uitgevoerd in gele en rode (imitatiehandvorm) baksteen en volgen de rooilijn, waardoor vooral de gevel aan de Schapenmarkt een sterk gebogen verloop heeft. De gevels zijn regelmatig ingedeeld door lange rechthoekige vensters met helder gekleurde, gebrandschilderde ramen. De zijrisalieten van de voorgevel hebben door de uitgemetselde muurdammen tussen de smalle vensters een pilasterachtige geleding gekregen. De door A. Falise gemaakte gevelbeelden symboliseren Handel en Nijverheid.