Gepubliceerd op 02-01-2020

Van het voorm. paleis in Thorn

betekenis & definitie

Van het voorm. paleis van de vorstinabdissen en het klooster, gelegen ten zuiden van de abdijkerk, resteren sinds de afbraak na 1797 slechts enkele geveldelen en dienstgebouwen. De van laat-gotische natuurstenen vensters met accoladebogen (16de eeuw) voorziene muur aan de Hofstraat is mogelijk een overblijfsel van de voormalige façade van het paleis.

Zo ook de puntgevel van de naastgelegen schuur (Hofstraat 10). De achtergevel van die schuur heeft mergelstenen speklagen.

De voorm. abdijkeuken of Hofferkeuken (Hofstraat 12), een zeven traveeën breed pand met zadeldak, is vermoedelijk 16de-eeuws van oorsprong, maar heeft rond 1800 zijn huidige uiterlijk gekregen. Van de deels met speklagen uitgevoerde immuniteitsmuur zijn gedeelten (16de-18de eeuw) bewaard gebleven langs de Kloosterberg en de Wijngaard.

Slechts één immuniteitspoort (Kloosterberg ong.) is over van de vroeger in totaal zeven poorten. De rondboog van deze poort is opgebouwd van blokken hardsteen (17de-18de eeuw).

Verder bevat de immuniteitsmuur ten zuiden van de grote poort een poortje met gotisch geprofileerde dagkanten en vlakbij het begijnhof een segmentboogvormige ingang. Onder aan de Kloosterberg staan twee bakstenen posten als overblijfselen van de immuniteitspoort aan de Thornerbeek.

Van de nederhof van het kloostercomplex resteert de L-vormige boerderij ‘Neerhof’ (Hofstraat 14) met een oude zijgevel voorzien van steunberen (17de-18de eeuw) en een in de tweede helft van de 19de eeuw vernieuwde voorgevel. Erachter liggen de voorm. wagenschuur en het stalgebouw, beide uit de 18de eeuw.

< >