Gepubliceerd op 02-01-2020

Overige kloosters in Sittard

betekenis & definitie

Overige kloosters. Het voorm. klooster van de Priesters van het H.

Hart (Leyenbroekerweg 111-113), met missiecollege en gymnasium, is een groot gebouwencomplex met twee binnenplaatsen. Rond de zuidelijke binnenplaats staat de oudste, deels neogotische bebouwing uit 1889 met Andreaskapel en forse drielaags kloostervleugels.

Aansluitend op de noordwesthoek van de deze carré-vormige bebouwing kwam in 1896 een drielaags vleugel tot stand.Daarna volgden uitbreidingen met een schoolgebouw (1900), een tweelaags vleugel met neogotische elementen (1910) en de zogeheten Kaiserbau, een bouwdeel met forse hoekopbouwen voor studentenhuisvesting (1913). Naar ontwerp van J. Wielders verrees in 1928 de driebeukige kloosterkerk (Leyenbroekerweg 107), voorzien van een rond gesloten koor met straalkapellen en een ongelede toren met expressionistische beëindiging. Het klooster is in 1942 opgeheven, de kloosterkerk is sinds 1950 een parochiekerk. Het voorm. klooster van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid (Walramstraat 23), nu Maasland Ziekenhuis, werd in 1905 gebouwd naar ontwerp van H. Bertrams.

Vanwege het gebruik als hospitaal volgde in 1907 naar plannen van N. Ramakers een uitbreiding met twee haakse vleugels. Nadien is het complex onder leiding van L. van der Laan en vervolgens van A.H.J. Swinkels en B.H.F.L. Salemans verschillende keren uitgebreid. Zo kreeg het in 1932 een kapel voorzien van gebrandschilderde ramen van J.

Nicolas. Het klooster van de karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jesus (Kolleberg 2) kwam in 1925 tot stand met een tweelaags middendeel met topgevel en twee, iets naar voren springende, langgerekte zijvleugels met linksachter een torenvormige opbouw. Het Gemmaklooster van de zusters Passionisten (Leyenbroekerweg 52) is een slotklooster met kloosterkapel, portierswoning en enkele ronde hoektorens, gebouwd in 1938 naar een traditionalistisch ontwerp van J. Wielders.

< >