Kasteel Wolfrath (Wolfrath 1) wordt voor het eerst vermeld in 1386 en tot in de 17de eeuw genoemd als hoeve of huis. Het huidige, op een omgracht terrein gelegen, onderkelderde haakvormige herenhuis met vierkante hoektoren kwam in 1628 tot stand voor Philip Hendrik Bentinck.
Mogelijk is de bouw reeds gestart in 1615 in opdracht van zijn vader, Maarten Bentinck. De hoektoren wordt bekroond door een achtzijdig klokvormig helmdak met topkoepeltje.
Het gebouw heeft deels nog hardstenen kruis- en tussendorpelkozijnen. Boven de in hardsteen omlijste ingangspoort bevinden zich in nissen drie vergulde bollen als bekroning.
De grote zaal is voorzien van een balkenzoldering, een natuurstenen schouw uit 1628 met kariatidenpilasters, leeuwenconsoles en wapenschilden. De kleine zaal heeft een balkenzoldering en een stucversiering uit 1634 in de vorm van medaillons met barokke ornamenten en afbeeldingen van Latijnse kerkvaders.
Verder bevat het huis enige schoorsteenmantels in late Lodewijk XVI-stijl, een ionische zuilenschouw met leeuwenkoppen, en stucversieringen en stucplafonds uit 1802.Een gemetselde boogbrug uit 1873, met het wapenschild van de familie Kerens, leidt naar de omgrachte voorburcht. Hier bevindt zich de U-vormige nederhof uit de jaren 1657-'63. Links in de middenvleugel staat een poorttoren met mergelstenen hoekblokken en een ingezwenkt schilddak. Aan de veldzijde is boven de doorgang het alliantiewapen Bentinck-Van Breyll (1663) aangebracht en aan de hofzijde van de zuidoostvleugel een cartouche-nis met madonnabeeldje (1657).
De parkaanleg bestaat uit een in oorsprong vroeg-18de-eeuwse formele structuur van een dubbel omgrachte plaats, met aangrenzend een eveneens binnen de grachten gelegen kleine landschappelijke aanleg uit het begin van de 19de eeuw. Buiten de grachten bevinden zich een oude oprijlaan met linden, een weiland met Grand Canal en aangrenzend een sterrenbos met een op de as van het kanaal gerichte middenlaan. Deze vroeg 18de-eeuwse structuur heeft men in de 19de eeuw in etappes uitgebreid in formele stijl.