Het voorm. klooster Calvariënberg (Abtstraat 2) werd in 1628 gesticht door Elisabeth Strouven als een op de ziekenzorg gericht convent. In 1661 werd het een regulier franciscanessenklooster.
Na de opheffing van het klooster in 1796 werden de gebouwen gekocht door het Burgerlijk Armbestuur voor de inrichting van een ziekenhuis (1822) en een krankzinnigengesticht (1847). Het complex is tussen 1953 en 1988 in fasen gerenoveerd en huisvest nu enkele diensten van de gemeente Maastricht.Van het in 1671 op de hoek van de Abtstraat en de Calvariestraat gebouwde Uvormige klooster resteren na vele verbouwingen slechts enkele wit geschilderde bouwdelen aan de noord en westzijde. De in 1710 voltooide kloosterkerk (Calvariestraat) is een wit geschilderd zaalgebouw, waarvan de pilastergevel aan de westzijde grotendeels is ingebouwd door een aanbouw uit 1847. De noordgevel bevat een (hergebruikt) poortje met beeldnis (1660) en een van de westgevel afkomstige gevelsteen met tijdvers. In 1902 heeft men de kerk aan de oostzijde verlengd voor een nieuwe ingang aan de binnenplaats. De kerk is sinds de renovatie van 1987-'88 een ontvangst- en kantineruimte, waarin enkele delen van de vroeg-20ste-eeuwse inrichting resteren, zoals delen van een muurschildering van V. Snel (1904).
Aan de zuidzijde bevindt zich het voorm. ziekenhuis, een wit geschilderd U-vormig gebouw uit 1821-'22 met een kleine kapeluitbouw aan de binnenplaats. Deze uitbreiding kwam tot stand onder leiding van M. Hermans en M. Soiron. Ter plaatse van de vroegere oostvleugel van het klooster staat het voorm. administratiegebouw (Abtstraat 2) van het ziekenhuis, uitgevoerd in 1857 naar een ontwerp in vroege neogotische vormen van C. Weber.
De voorgevel bevat drie hardstenen gevelstenen met daarop namen van weldoeners. Het naast het hoofdcomplex gelegen voorm.
St.-Elisabethtehuis (Abtstraat 2b) is rond 1891 gebouwd naar ontwerp van de Antwerpse architecten Bildmeyer & Van Riel in een overwegend neorenaissance-vormen. De centrale hal heeft een vierkante lichtkoepel en een galerij op gietijzeren kolommen.