Gepubliceerd op 02-01-2020

De voorm. dominicanenkerk in Maastricht

betekenis & definitie

De voorm. dominicanenkerk (Dominikanerkerkstraat 1) is een grotendeels in mergel opgetrokken gotische kloosterkerk met een driebeukig basilicaal schip en een vijfzijdig gesloten koor geflankeerd door een recht gesloten noordkapel met verdieping en een driezijdig gesloten zuidkapel. Mogelijk vanaf 1267 begon de bouw van het koor, waarvan de kapconstructie met voetravelingen en jukken dateert uit circa 1277 (d).

De in 1294 gewijde kerk bestond uit het koor en de twee oostelijke schiptraveeën. De noordkapel of St.-Catharinakapel werd rond 1350 toegevoegd.

In de 14de eeuw kwamen de westelijke schiptraveeën tot stand, waarbij de noordelijk zijbeuk mogelijk al rond 1335 was overkapt. Het met luchtbogen uitgevoerde middenschip heeft een met schaargebinten, gordingen en middenstijl uitgevoerde kap uit circa 1395 (d).

De brede O.L.-Vrouwekapel aan de zuidzijde van het koor dateert uit het midden van de 15de eeuw, en kreeg in 1617 de huidige driezijdige sluiting. De kerk is gerestaureerd in 1912-'17, onder leiding van W.

Sprenger. Het interieur wordt gedekt door kruisribgewelven met figuraal versierde sluitstenen; de zuidkapel bezit stergewelven.

De ronde hardstenen zuilen van het schip zijn voorzien van Maaskapitelen met bladornament. De gewelven tonen de vage restanten van een beschildering met voorstellingen van heiligen door Jan Vasoens (1619).

In de noordbeuk bevindt zich een nu vrijwel verdwenen schildering met voorstellingen uit het leven van Thomas van Aquino (1337).Van het bijbehorende klooster resteert zeer weinig. Aan de buitenzijde van de noordkapel bij het koor zijn gewelfaanzetten zichtbaar van een aansluitende zaalruimte. Verder is er een tussen 1660 en 1664 grotendeels in mergel opgetrokken kloostergebouw met in- en uitgezwenkte topgevel en een classicistische hardstenen poort met gebogen fronton en kwabwerk-ornamenten (1664). De gevel is gerestaureerd in 1926. Het kleinere hardstenen poortje met bovenlicht in barokke vormen heeft men in 1937 van elders overgebracht. De bakstenen westgevel heeft mergelstenen decoratieve onderdelen en de jaartalankers ‘1663’.

< >