Gepubliceerd op 02-01-2020

De R.K. kleine St.-Janskerk of oude St.-Johannes Evangelistkerk in Hoensbroek

betekenis & definitie

De R.K. kleine St.-Janskerk of oude St.-Johannes Evangelistkerk (Markt ong.) is een bescheiden pseudo-basilicale kerk (nu ingericht als kapel) met vierzijdig gesloten koor en een ongelede toren met ingesnoerde naaldspits. De hoofdzakelijk in mergel opgetrokken laat-romaanse toren verrees in de eerste helft van de 14de eeuw en was oorspronkelijk niet van buiten af toegankelijk.

In de toren hangen klokken uit 1414 (Peter van Trier) en 1840 (F.A. Gaulard).

In de eerste helft van de 15de eeuw kwamen het driebeukige gotische schip en het koor tot stand. Begin 16de eeuw kreeg het middenschip zwaardere scheibogen en stenen gewelven, waardoor de lichtbeukvensters boven de gewelven kwamen te liggen.

Nadat ook de zijbeuken waren verhoogd werd het hele schip onder één doorlopend zadeldak gebracht. Het koor werd in de eerste helft van de 17de eeuw vergroot en verhoogd in baksteen.

De sacristie aan de zuidzijde dateert van 1725. Bij een restauratie in 1909-'10 door W.

Sprenger heeft men de pseudobasilicale vorm hersteld en de zijbeuken voorzien van lessenaardaken. De laatste grote restauratie is rond 1990 uitgevoerd.

Het schip wordt gedekt door 16de-eeuwse kruisribgewelven, voorzien van schilderingen met blad- en bloemranken en de wapens van de familie Hoen en Van Daver.

Op de triomfboog bevindt zich een middeleeuwse schildering met een voorstelling van het Laatste Oordeel.

Tot de inventaris behoren een kruis met een 15de-eeuwse gepolychromeerde corpus en een 15de-eeuwse Annatrits. De glas-in-loodramen zijn vervaardigd door J.

Vonk (1957). Op het kerkhof bevinden zich verschillende oude grafkruisen (16de-18de eeuw).

< >