Gepubliceerd op 02-01-2020

De Broeders van Maastricht in Maastricht

betekenis & definitie

De Broeders van Maastricht is de gangbare benaming voor de congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis, die in 1840 werd gesticht door L.H. Rutten in het pand ‘In de Rooden Leeuw’ (Bogaardenstraat 50) uit 1789.

Tussen 1840 en 1890 kochten de Broeders alle panden rond het achterliggende binnenhof, waar verschillende schoolgebouwen werden ingericht. Tegenwoordig wordt dit recent gerenoveerde complex merkwaardig genoeg aangeduid als de Capucijnenhof.

Op het binnenterrein staat de in 1883-'85 gebouwde kerk van de Broeders (Capucijnengang 3), met een wit gepleisterde voorgevel in neobarokke vormen.Begin 20ste eeuw was groei niet langer mogelijk en werden elders nieuwe scholen ingericht.

In 1893 kochten de Broeders de gebouwen van het in 1480 gestichte en in 1796 opgeheven nonnenklooster De Beyart of St.-Josaphatsdal aan de Brusselsestraat. Sinds de sloop van dit middeleeuwse complex resteert op het huidige kloosterterrein alleen een kapelruïne van de in 1490 gereed gekomen dubbelkapel met nonnenkoor. Alleen de in mergel opgetrokken zuidmuur is behouden gebleven. Op de plaats van het oude klooster verrees in 1894-'96 het grote klooster De Beyart (Brusselsestraat 38) naar een ontwerp in neogotische vormen van de Haagse architect L. Faber. In 1923 volgde een uitbreiding naar plannen van A.J.N.

Boosten. De bij een bombardement in 1944 vernielde voorgevel werd vernieuwd, eveneens naar plannen van Boosten (1952). De kapel heeft men in 1980 afgebroken en vervangen door een nieuwbouwvleugel. Het complex huisvest nu een bejaardentehuis. De rijke neogotische toegangspoort, naar plannen van Faber, dateert uit 1911. Op het terrein staat verder het voorm. ziekenpaviljoen of ‘St.-Lydwinahuis’, gebouwd in 1937 in functionalistische vormen naar plannen van A.J.N. Boosten.

De Broeders verzorgden in Maastricht vrijwel al het onderwijs aan jongens vanaf het eind van de 19de tot ver in de 20ste eeuw. Direct naast het klooster lieten zij in 1907 de R.K. St.-Aloysiusschool (Brusselsestraat 44-46) bouwen naar een neogotisch ontwerp van J. Hollman. Eveneens gebouwd in opdracht van de Broeders is de voorm. R.K.

St.-Servatiusschool (Herbenusstraat 87), een grote carré-vormige school uit 1912 aan een groot schoolplein. Het aan P.J.H. Cuypers toegeschreven ontwerp toont neogotische vormen, zoals de twee torens met rondboogfries en kantelen bij de voorgevel, maar ook op de jugendstil geënte vormen. Verder weg staat de voorm. kweekschool met internaat (Tongerseweg 135), nu Trichter College. Dit zeer grote U-vormige schoolcomplex werd in 1908-'09 gebouwd naar een ontwerp van L. Faber met neogotische en neorenaissance-vormen.

Bij de ingangspartij met trapgevel en arkeltorentjes zijn in 1913 beelden van St. Aloysius en St. Vincentius geplaatst. Midden achter de hoofdvleugel staat de neoromaanse kapel met dakruiter. De rechter zijvleugel kreeg in 1936-'37 een uitbreiding met een vakschool, naar een ontwerp met functionalistische elementen van A.J.N. Boosten. Het internaat is in 1970 gesloten.

< >