Boerderijen. In oorsprong mogelijk daterend uit 1661, maar in de huidige vorm grotendeels 18de-eeuws is het vakwerkcomplex Hilleshagerweg 2-14, bestaande uit een vrijstaand bakhuis en een gesloten vakwerkbebouwing met binnenplaats.
Inwendig bevindt zich een in mergel opgetrokken kelder met tongewelf. Hilleshagerweg 20 is een langgerekt, deels gepleisterd vakwerkpand met dwarsdeel.
Commandeurstraat 26 bestaat uit een woning, een dwarsdeel en een stal onder één dak met geschoord overstek. De boerderij Bommerigerweg 8 heeft een vakwerkvleugel met een naar voren verlengd woonhuisgedeelte en een uitbouw onder een doorgetrokken dakschild.
De bakstenen bedrijfsvleugels zijn in de 19de eeuw gebouwd. Van Bommerigerweg 5-5a is het 18de-eeuwse vakwerkgedeelte in 1881 (jaartalankers) vergroot in baksteen.Aan de rand van Mechelen liggen ook enkele interessante boerderijen. Uit de 17de eeuw dateert Hoeve Den Dyck (Eperweg 3-3a), een vakwerkhoeve met breukstenen onderbouw en kelder, een in baksteen vernieuwde voorgevel en een geschoord dakoverstek. De oorspronkelijke ingang in de zuidgevel is voorzien van gesneden korbeels en bovendorpel en bevat een bespijkerde deur. Op het erf staan een vakwerkschuur (circa 1850) en een bakhuis met uitgebouwde ovenruimte (begin 20ste eeuw). Sinds de restauratie in 1992 zijn boerderij en schuur als woonhuis in gebruik. De naastgelegen 18de-eeuwse hoeve Eperweg 5-9, bestaande uit drie deels in baksteen vernieuwde vakwerkvleugels, maakte oorspronkelijk ook deel uit van het complex Den Dyck.
De 18de-eeuwse Hoeve De Pley (Overgeul 1) is een gesloten vakwerkhoeve voorzien van een kelder met mergelstenen gewelven. Bij de hoeve staan een aparte oogstschuur met dwarsdeel en een bakhuis met uitgebouwde ovenruimte, eveneens in vakwerk. Het complex dient nu als hotel-restaurant.