Gepubliceerd op 02-01-2020

Woonhuizen in Warffum

betekenis & definitie

Woonhuizen. Van de rentenierswoning Schoolstraat 8 resteert het midden-19de-eeuwse eenlaags voorhuis met omlijste ingang, schilddak en grote bakstenen dakkapel.

Het achterhuis is in 1911 afgebroken en vervangen door het aangebouwde rechthoekige woonhuis Oosterstraat 37. Uit 1896 dateert 't Venhoes (Oosterstraat 35), een eenlaags pand met schilddak.

Aan de achterzijde bevindt zich een haakse uitbouw met zadeldak uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dit was een voorhuis waarvan de schuur bij de bouw van de woning in 1896 is gesloopt.

Dit oudste gedeelte is nu als onderdeel van het museum ingericht als eenkamerwoning. Het Huis Markus (Oosterstraat 25-27) werd in 1834 in opdracht van A.

Markus van een eenkamerwoning vergroot tot een dubbele woning met winkel. Nadien is het ook aan de achterzijde uitgebreid.

Nummer 27 is thans als deel van het museum ingericht als een woning uit de eerste helft van de 19de eeuw met een slagerij van rond 1900. Nummer 25 wordt bewoond.

Andere voorbeelden van eenvoudige 19de-eeuwse woonhuizen met schuren aan de achterzijde zijn Hoofdstraat 21, Hoofdstraat 23 en Oosterstraat 22.In de omgeving van het station liggen enkele villa's. Welgelegen (Stationsweg 9) is een gepleisterde eenlaags villa met zadeldak en verhoogd middendeel, gebouwd rond 1870 in eclectische stijl. Langs de dakoverstekken zijn decoratief gesneden windveren aangebracht. Westervalge 14 is een eenlaags villa met afgeknot schilddak, gebouwd in 1877 met eclectische invloed. Een erker aan de voorzijde is opgetrokken tot een torenachtige opbouw met tentdak. Eclectische vormen hebben verder Oosterstraat 67, een villa met naastgelegen koetshuis (1902), en Noorderstraat 5, een woning met verhoogd middenrisaliet en hoekpilasters (omstreeks 1905).

Stationsweg 15 is een eenlaags villa uit omstreeks 1906, met omlopend schilddak, bakstenen dakerker en een serre. Het pand heeft decoraties van baksteen en geglazuurde tegeltjes. De woning met atelier Oosterstraat 58 is in 1930 door Job Hansen ontworpen voor kunstschilder Ekke Kleima. Beiden behoorden tot de Vereniging Groninger Kunstkring ‘De Ploeg’. De woning combineert moderne elementen, zoals het platte dak en stalen ramen, met traditionele elementen als een kroonlijst.

< >