Gepubliceerd op 02-01-2020

Stadskanaal

betekenis & definitie

Langgerekt kanaaldorp, gesticht in 1765 toen het Oosterdiep te Wildervank werd verlengd tot het gehucht Bareveld aan de Semslinie. Evenwijdig aan die linie kocht de stad Groningen een 104 roeden (447 meter) brede strook veen, waar parallel aan de grens het Stadskanaal werd gegraven.

Een verdere verlenging volgde nadat de stad in 1784 een even brede strook veen van de marke Onstwedde had gekocht.Evenwijdig daaraan groef men het Boerendiep. Bij de Gasseltenijveenschemond bouwde men begin 19de eeuw een eerste hervormde kerk. In de tweede helft van die eeuw verplaatste de kern zich naar het zuidoosten tot de Drouwenermond en rond 1900 tot bij de Buinermond. In 1882 werd hier het nieuwe raadhuis gebouwd van de gemeente Onstwedde (pas sinds 1969 Stadskanaal genoemd). Tussen kanaal en Semslinie verrees in 1903 het station van Noordooster Locaal Spoorwegmaatschappij. In het kader van de werkverschaffing werd in de jaren dertig tussen de Drouweneren de Buinermond de Parkwijk aangelegd naar plannen van gemeentarchitect R.

Meinen. Pas na de oorlog werd deze geheel volgebouwd evenals de ruimte tussen het kanaal en het Boerendiep (gedempt 1960). Met de vestiging van een Philipsfabriek in 1956 en de aanleg van een nieuw winkelcentrum in 1970 groeide Stadskanaal uit tot een regionaal centrum.

< >