De Herv. kerk (Schoolstraat 7) is een eenbeukige kerk met een iets breder, driezijdig gesloten koor; de toren heeft twee geledingen met kroonlijst en een ingesnoerde spits. Het romaanse schip, waarvan delen van de noordmuur uit de 13de eeuw dateren, kreeg in de tweede helft van de 15de eeuw een laat-gotisch koor.
Na oorlogsschade in 1666 werd het koor verlaagd en met het schip onder één zadeldak gebracht. De toren verrees in 1860 in neoclassicistische stijl naar plannen van T.B.
Raatjes; de ingesnoerde spits stamt uit 1936. Bij de restauratie van 1975 naar plannen van P.L. de Vrieze heeft men de 19de-eeuwse buitenbepleistering verwijderd.De kerk heeft inwendig een vlak balkenplafond.
Tot de kerkinventaris behoren een preekstoel uit 1679, gemaakt door Frederick Alberts, en een drostenbank met gesneden opzetstuk uit omstreeks 1700, voorzien van het wapen van de stad Groningen. In de kerk liggen diverse grafzerken, waaronder die van de predikant Wijbrandus Cranenborg (†1713) en de drost Petrus Muntinghe (†1777). De laatste is uitgevoerd met Lodewijk XVI-motieven. In de toren hangt een klok uit 1817, gegoten door A.H. van Bergen. Op het kerkhof rondom de kerk liggen enkele interessante zerken en grafstenen van onder meer Magdalena Engelbarts-Haselhoffs (†1729) en notaris J.S.G. Koning (†1910).