De Herv. kerk (Kerksingel 17) is een kruiskerk met een opengewerkte dakruiter en een kleine traptoren in de noordoosthoek, gebouwd in 1775-'76 naar model van de Noorder- of Nieuwe Kerk te Groningen. In 1882 werd de zuidelijke arm verlengd met handhaving van het poortje in Lodewijk XVI-vormen.
Aan die zijde zijn toen in de binnenhoeken kleine aanbouwen tot stand gekomen. De kerkinventaris stamt uit de bouwtijd en omvat een rijkgesneden preekstoel, een doophek met lessenaar en vier overhuifde herenbanken in Lodewijk XVI-vormen.
De galerij boven het tochtportaal, gedragen door gietijzeren zuiltjes, stamt uit 1849. De bouw van het orgel uit 1810 werd begonnen door H.H.
Freytag en afgemaakt door J.W. Timpe; de kast in Lodewijk XVI-vormen is waarschijnlijk nog van de hand van B.
Bekenkamp. In de dakruiter hangt een klok uit 1807, gegoten door A.H. van Bergen.
Op het kerkhof bevinden zich diverse vooral 18de en 19de eeuwse grafzerken.De pastorie is het omgrachte huis ‘Oostwold’ (Kerksingel 2), bestaand uit een imposant dwars voorhuis met tuitgevels in de vorm van een ‘Krüsselwarck’ en een aangebouwde schuur. Blijkens de stichtingsteen zijn beide gebouwd in 1771. Aan het begin van de oprijlaan naar de kerk staat een toegangshek met jugendstil-vormen uit 1907.