Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Farmsum

betekenis & definitie

De Herv. kerk (Op de Wierde 1) is een driebeukige, neoclassicistische hallenkerk met zeer smalle zijbeuken en een driezijdige sluiting, voorzien van een forse toren met uivormige spits. In 1856-'57 bouwde men tegen de toenmalige gotische kerk een toren van drie geledingen met een balustrade en een spits, van onder naar boven bestaande uit een uivormig gedeelte, twee opengewerkte achtkanten en een naaldspits.

De toren werd ontworpen door J.W. Maris.

In de toren hangt een klok uit 1527, gegoten door G. Zael.

In 1869 werd de gotische kerk zelf vervangen door een nieuwe kerk. De dakmoet van de oude kerk is aan de oostzijde van de toren nog zichtbaar.De stijl van de kerk is vergelijkbaar met die van de toren, maar de kerk werd ontworpen door H. Wind. Kerk en toren worden gekenmerkt door baksteenpilasters met verdiepte velden en vensters voorzien van ronde, geprofileerde stucomlijstingen. De ondiepe dwarsbeuken hebben een fronton. De toren is hersteld na blikseminslag in 1928; de kerk is in 1993-'94 gerestaureerd.

Inwendig heeft de middenbeuk een gedrukt tongewelf dat wordt ondersteund door slanke ijzeren zuilen met palmetkapitelen; de smalle zijbeuken zijn vlak gedekt. Het doopvont is gemaakt van een laat-17de-eeuwse zandstenen siervaas met aan de vier zijden de wapens van Willem van Borch en Habbina Elisabeth Alberda. De vaas is afkomstig van de borg Haykema te Zeerijp. Uit 1869 dateren zowel de door D. Damstra vervaardigde preekstoel als de drie levensgrote gipsen beelden van de kerkhervormers Zwingli, Luther en Calvijn op de galerij aan de torenzijde. De opmerkelijke grote lampen stammen uit 1909.

Het orgel werd in 1829 gebouwd door N.A. Lohman en Zn. en is 1870 uitgebreid door P. van Oeckelen. In 1982 werd hier ook het orgel uit de kerk van Weiwerd geplaatst, gemaakt in 1878 door R. Meijer. De gebeeldhouwde grafzerk voor Hero Maurits Ripperda (†1633) is ingemetseld in de sluitwand van de kerk.

Het kerkhof is deels omsloten door een ijzeren hek voorzien van vergulde lelies. De pastorie (Op de Wierde 5) werd rond 1870 gebouwd in eclectische vormen.

< >