Uit het eerste kwart van de 17de eeuw dateert de voorgevel van Bakkerstraat 57-59, gebouwd voor twee oudere, smalle huizen. De gevel heeft natuurstenen decoratieve elementen, waaronder medaillons met vruchtentrossen en rozetten.
De vensters en de pui zijn later gewijzigd. Van een 18de-eeuwse verbouwing in Lodewijk XV-vormen dateren de kroonlijst met consoles en inwendig de stucdecoraties in de gang en het trappenhuis; de linker achterkamer is een Lodewijk XV-stijlkamer.Midden-18de-eeuws is de, later gepleisterde, klokgevel van Jansplaats 29-30. De kern van dit diepe huis met zijkamer gaat terug tot circa 1500; de zijkamer is rond 1625 toegevoegd. Het interieur bevat diverse 18de-eeuwse onderdelen. Een eenvoudige 18de-eeuwse klokgevel heeft het pand Eiland 1. Op Holland georiënteerd is de rond 1760 gebouwde halsgevel van Bakkerstraat 24 met rijk gebeeldhouwde klauwstukken en een waaiervormige rocaille-bekroning. Dit in oorsprong 15de-eeuwse diepe huis kwam in 1752 in bezit van stadsbouwmeester Hendrik Viervant, die waarschijnlijk de nieuwe gevel ontwierp. Van de interieurverbouwing uit die tijd resteren nog diverse onderdelen.
In de 18de eeuw kwamen lijstgevels in zwang. Veel van de bestaande topgevels werden vervangen door kroonlijsten. Door samenvoeging van oudere huizen of door nieuwbouw ontstonden blokvormige herenhuizen met een middengang. De gevels hebben meestal een decoratieve deuromlijsting, maar zijn verder sober van opzet; de interieurs van deze huizen zijn daarentegen rijk uitgevoerd. Een goed voorbeeld is Bovenbeekstraat 21 , dat het Historisch Museum ‘Het Burgerweeshuis’ huisvest sinds de in 1995 voltooide restauratie. Dit drielaags pand in Lodewijk XV-stijl verrees rond 1755 in opdracht van zeepzieder en burgemeester Cornelis van der Hart.
Van 1843 tot 1920 was het ingebruik als Burgerweeshuis. Het in Lodewijk XV-vormen uitgevoerde interieur is goed behouden gebleven, zoals de stucreliëfs in de gangen en het trappenhuis, de stucplafonds en de rijke schouwen in diverse kamers en de fraai gesneden trapbalusters en wandbetimmeringen. Bijzonder is het geschilderde behangsel met drie voorstellingen uit het leven van Alexander de Grote in de rechter voorkamer. In de linker voorkamer bevindt zich een kort na 1790 aangebracht stucplafond in Lodewijk XVI-vormen. Vergelijkbaar van opzet is het drielaags herenhuis Mariënburgstraat 12, gebouwd rond 1760 in Lodewijk XV-stijl voor Jan Gaymans en Josina Christina Otters. De voorgevel heeft geblokte zijpilasters en een middenrisaliet met decoratieve deur- en vensteromlijsting.
Inwendig tonen de gang en het trappenhuis rococo-ornamenten. Links naast het pand bevindt zich een 19de-eeuwse poort. Van 1862 tot 1894 diende het gebouw als kostschool voor meisjes, daarna tot 1972 als bibliotheek; momenteel is hier een centrum voor kunstzinnige vorming gevestigd. Het drielaags herenhuis Bakkerstraat 19, dat nu het ‘Notarishuis’ wordt genoemd, heeft een laat-middeleeuwse kern. Het huidige aanzien kreeg het waarschijnlijk na 1758, toen het in bezit was van raadsheer Jacob Adolph van Heeckeren en Charlotte Alexandrine van Westerholt. Hun alliantiewapens sieren het smeedijzeren balkonhek boven de ingang.
De pilastergevel is uitgevoerd met een kroonlijst en deuromlijsting in Lodewijk XVI-vormen. Het interieur bevat diverse 18de-eeuwse elementen, waaronder rijke stucdecoraties in de hal en een trap in weelderige Lodewijk XV-vormen. Het in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigde pand is in de jaren zestig gerestaureerd. Andere panden in de Bakkerstraat met interessante 18de-eeuwse interieuronderdelen zijn: Bakkerstraat 56, Bakkerstraat 25-26 beide met fraai gesneden trappen in Lodewijk XIV-vormen- en Bakkerstraat 67a.