Overige kerken. Verscholen op een binnenterrein staat de voorm. (Geref.) Noorderkerk (achter Grote Kerkstraat 31B) , een uit 1888-'89 daterende zaalkerk in neorenaissancevormen naar ontwerp van W.C. de Groot.
Het gebouw bevat een door Bakker & Timmenga gebouwd orgel (1895), waarvan het front is ontworpen door De Groot. Van zijn hand is ook het neorenaissance-ingangsportaal tot het binnenterrein.
Het kerkgebouw is momenteel in gebruik als gehoorzaal (It Aljemint) van de Fryske Akademy. De tot wooneenheden verbouwde voorm.
Chr. Geref. kerk (Wijbrand de Geeststraat) uit 1911 vertoont rationalistische stijlkenmerken.Eenvoudiger is de in 1915 in rationalistische vormen gebouwde Vrij Evang. kerk (Molenpad 5). In rationalistische en vroegexpressionistische vormen kwam in 1921-'23 de (Geref.) Koepelkerk (Vredeman de Vriesstraat 24a) tot stand, naar ontwerp van Tj. Kuipers. Het interieur van deze kerk met centrale, afgeplatte koepel is goed behouden. Het door J. Vermeulen gebouwde orgel (1935) is in 1977 overgebracht uit de H.
Hartkerk te Tilburg. De orgelkast wordt bekroond door oudere beelden (circa 1790) van een orgel uit Heerenveen. De zakelijk-expressionistische (Geref.)
Pelikaankerk (Pelikaanstraat 10), gebouwd in 1929-'31 naar ontwerp van E. Reitsma, wordt gekenmerkt door een bijzondere hoofdopzet en gevelindeling. Opmerkelijk is ook de opzet van de R.K. St. Johannes de Doperkerk (Huizumerlaan 23) uit 1932-'34, naar een ontwerp in traditionalistische vormen van H.P.J. de Vries. Opvallend zijn de hoge viering, de meervoudig versneden steunberen en de in hoogte verschillende zadeldaktorens aan weerszijden van het ingangsportaal.
De R.K. St.-Dominicuskerk (Harlingerstraat 26) is een driebeukige kruiskerk voorzien van een vieringtoren en een westtoren met onderdoorgang, ongelede onderbouw en een opengewerkte achtzijdige lantaarn met spits. Het ontwerp van deze in expressionistische vormen opgetrokken kerk uit 1935-'37 is van H.C.M. van Beers, met assistentie van A. Witteveen. Tot de inventaris behoren een neobarokke preekstoel uit de gesloopte Dominicuskerk en een laat-15de-eeuws Mariabeeld, genaamd O.L. Vrouw van Leeuwarden.
In 1954 naar ontwerp van A.C. Nicolai en A.J. Feddema gebouwd is de (Geref.) Goede Herderkerk (Mr. P.J. Troelstraweg 49), een zaalgebouw met afgeschuinde hoeken en hoog opgaande, puntvormig beëindigde vensters. Ten slotte is nog van belang het Leger des Heilsgebouw (Tuinen 14-16) uit 1936, uitgevoerd in expressionistische vormen naar plannen van L.
Reinalda, in samenwerking met J.C. Bakker.