Húns (Huins). Dit terpdorp ten oosten van Winsum is ontstaan in de vroege middeleeuwen en wordt in 1370 voor het eerst genoemd (Hynnynghe).
Ten zuiden van de terp ligt een rechthoekige open ruimte (kaatsveld), die aan drie zijden is bebouwd met voornamelijk dwarse eenlaags huizen met een 19de-eeuws karakter.Húns is een beschermd dorpsgezicht. De Herv. kerk (bij Húns 28), oorspronkelijk gewijd aan St. Nicolaas, is een deels gepleisterde eenbeukige kerk met halfrond gesloten koor en een houten geveltoren met ingesnoerde spits. De kerk werd in de 13de eeuw gebouwd, in de 16de eeuw verhoogd en in de 19de eeuw gepleisterd. In de 18de-eeuwse geveltoren hangt een door Hans Falck gegoten klok (1619). Het kerkinterieur wordt gedekt door een houten tongewelf.
Tot de inventaris behoren een preekstoel, doophek en twee kerkbanken (alle 17de eeuw) en een door W. Hardorff gebouwd orgel (tweede helft 19de eeuw). Uit 1829 dateert de poldermolen ‘De Huinsermolen’ (Koaidijk 39), een achtkantige grondzeiler met bakstenen voet en een met riet beklede romp en kap. De in 1978 gerestaureerde molen bemaalt de Huinserpolder. Interessante boerderijen zijn de rond 1940 gebouwde moderne stelpboerderij Húns 49, met hoekportiek, en de ten noorden van Húns gelegen stelpboerderij ‘Groot Rewer’ (Rewert 35) uit 1892 met jongere schuur.