Het stadhuis (Noorderhaven 86) bestaat uit een blokvormige voorbouw uit 1730 en een smallere achtervleugel uit 1757. De tot aan de Voorstraat doorlopende achtervleugel kwam tot stand ter vervanging van een 16de-eeuws bouwdeel, waarvan aan de Voorstraat de traptoren resteert.
Deze toren met vierkante basis en achtzijdige bovenbouw is later ommetseld en voorzien van een open torenspits, die na brand in 1975 is herbouwd. Het beeld van St.
Michaël boven de toreningang is afkomstig van de in 1896 afgebroken Westerkerk. Het door stadsbouwmeester H.J.
Norel in Lodewijk XIV-stijl ontworpen stadhuisgedeelte aan de Noorderhaven heeft een omlopend zadeldak met hoekschoorstenen, dakkapellen met decoratief snijwerk, een gekorniste kroonlijst met consoles en natuurstenen lambrekins onder de verdiepingsvensters. De middenrisaliet is voorzien van een omlijste pronkrisaliet met snijraam en balkon op voluutvormige consoles.
De gevel wordt bekroond door een verguld beeld van St. Michaël met de draak en het stadswapen, vervaardigd door W. van der Haven.
Belangrijke interieurelementen zijn de hal met gestuct plafond en de gestucte schouw met schoorsteenstuk voorstellende Aeneas en Anchises in de burgemeesterskamer. Eveneens uit de bouwtijd zijn het koepelvormig stucplafond, de betimmering en twee gesneden schouwboezems met marmeren schoorsteenmantels in de raadzaal op de verdieping.
In de achterkamer bevinden zich ingelijste delen van een door Nicolaas Bauer geschilderd behang met landschap en stadsgezichten (1796), afkomstig uit een woonhuis in de stad.