De Herv. kerk (Tsjerkebuorren 1), oorspronkelijk gewijd aan St. Salvius, is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor, aangebouwde consistoriekamer en een toren van twee geledingen met traptoren en een achtkantige bovenbouw met opengewerkte bekroning.
Van de oorspronkelijke romaanse kerk resteert een gedeelte in de noordmuur van het schip. In 1504 is de romaanse kerk tot de huidige kerk verbouwd.
Koor en schip hebben elk een classicistisch ingangsportaal met een fronton (1650) van Bentheimer zandsteen. Bij de kooringang zijn drie deugden afgebeeld in het midden Caritas - en bij de zuidingang van het schip een gevleugeld doodshoofd tussen obelisken.
Naast die ingang herinnert een gedenksteen aan de in Dronrijp geboren sterrenkundige Eise Eisinga. De toren met laat-gotische details verrees in 1544.
In de toren hangt onder meer een door Geert van Wou gegoten klok (1493). Het kerkinterieur wordt gedekt door een houten tongewelf.
Tot de 17de-eeuwse inventaris behoren een houten koorafsluiting, een preekstoel met doophek, enkele overhuifde herenbanken waaronder een driedelige bank uit 1631 met de wapens van de families Burmania en Cammingha - en een door Arnold en Tobias Bader gebouwd orgel (1653; gewijzigd in 1918 door Bakker & Timmenga).Rond de kerk ligt een verhoogd kerkhof omgeven door een 19de-eeuws giet- en smeedijzeren hekwerk op een oudere keermuur. De gecanneleerde hekpalen van de toegang worden bekroond door vergulde vazen met agaven. Op het kerkhof bevindt zich onder meer een grafteken in de vorm van een afgeknotte zuil voor Geertje Antonides († 1895).