Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Berlikum

betekenis & definitie

De Herv. kerk (Tsjerkestrjitte 2) is een achtkantige centraalbouw voorzien van een koepeldak met houten klokkenkoepel. De classicistische kerk werd in 1777-'79 gebouwd onder leiding van Willem Douwes, stadsbouwmeester van Harlingen, ter vervanging van een voorganger.

De afwisselend rechte en gebogen gevels hebben een kroonlijst met trigliefen. De hoofdingang is een zandstenen poortje met dorische pilasters en gebogen fronton met het jaartal 1778.

In de klokkenkoepel hangt een door Willem Wegewaert gegoten klok (1593). Inwendig wordt die koepel gedragen door slanke zuilen, die weer rusten op vier dorische zuilen op hoge postamenten.

Tot de 18de-eeuwse inventaris behoren een preekstoel en doophek in Lodewijk XVI-stijl (1779), vervaardigd door Johann George Hempel, twee overhuifde herenbanken en een door zuilen gedragen orgelbalustrade. Onder de houten vloer ligt een door Vincent Lucas gebeeldhouwde zerk uit 1547.

De kerk bevat een door Johan Mittenreither gebouwd orgel (1780).Op het verhoogde kerkhof bevinden zich enkele 17de-eeuwse zerken en een 19de-eeuws ijzeren toegangshek met de tekst ‘Memento Mori’. De pastorie (Tsjerkestrjitte 4) is een neoclassicistisch middenganghuis uit 1863 met hoger opgetrokken middenrisaliet voorzien van een pilasteromlijsting en geblokte kroonlijst. De in 1908 gebouwde consistorie (Tsjerkstrjitte 1) is een opvallend pand met afgeschuinde, hoger opgetrokken hoekpartij, geaccentueerd door neorenaissance- en jugendstil-detaillering. Op het dak liggen rode Lucas IJsbrandpannen.

< >