Gepubliceerd op 02-01-2020

De Heringastate in Marssum

betekenis & definitie

De Heringastate of het Poptaslot (Slotleane 1), gelegen op een omgracht terrein, is een deels onderkelderd dwars pand met een zadeldak tussen trapgevels, een traptoren en een ingangstoren met een uivormige spits.

De gevels zijn opgetrokken met afwisselend lagen gele en rode baksteen. De state werd in de eerste helft van de 16de-eeuw gebouwd voor Sakser van Camstra van Heringa. Bij een verbouwing in 1631, in opdracht van Tjalling van Eysinga, heeft men de ingangstoren toegevoegd. Henricus Popta kocht de state in 1687 en liet dit bezit bij zijn dood in 1712 na aan het door hem in het jaar daarvoor gestichte Poptagasthuis. De voogden van dit gasthuis lieten het ‘Poptaslot’ rond 1780 moderniseren en uitbreiden met een vertrek ter plaatse van het woonhuis van de naastgelegen boerderij. Het resterende deel van die boerderij is in de 19de eeuw vernieuwd.

Het Poptaslot is in 1906-'08 grondig gerestaureerd naar plannen van J.F.L. Frowein. Kort daarna is een serre in galerijvorm aangebouwd. Het Poptaslot is thans een museum.

Het interieur bevat enkele belangrijke 17de-eeuwse onderdelen in maniëristische stijl, zoals een doorgang bekroond door een zandstenen fries, een doorgang en een schouw geflankeerd door beelden in zandsteen in een later als voogdenkamer ingericht vertrek en voorts enkele bedsteden. De voogdenkamer heeft bij de restauratie een inrichting in Lodewijk XVI-stijl gekregen met een schoorsteenstuk van Frans Jurjen Swart (1782).

Voor het woongebouw staat een poortgebouw met traptorentje. De sobere onderbouw dateert uit de 16de eeuw, de rijk versierde bovenbouw in maniëristische stijl uit 1631. De verhoogde halsgevel is voorzien van gekoppelde pilasters, frontons, cartouches en friezen met de wapens van de familie Heringa-Eysinga. Boven de doorgang bevindt zich een (later toegevoegd) omlijst wapenschild met het Poptawapen.

< >