Gepubliceerd op 02-01-2020

Schipborg in Annen

betekenis & definitie

Schipborg. Dit esdorp ten noordwesten van Anloo is ontstaan in de middeleeuwen aan de weg van Anloo naar Zuidlaren.

Voorbeelden van moderne ontginningsboerderijen zijn Borgweg 29 (circa 1930) en Borgweg 24 (circa 1935). Ten zuiden van het dorp ligt de modelboerderij ‘De Schipborg’ (Borgweg 66).

In 1913 kocht A.G. Kröller-Müller een 200 hectare groot terrein om voor haar oudste zoon, A.G.

Kröller jr., deze volledig zelfvoorzienende boerderij te laten bouwen. De naar ontwerp van H.P.

Berlage in rationalistische vormen uitgevoerde boerderij werd gebouwd en ingericht in 1914-'15. De afwerking volgde in 1917.

De U-vormige boerderij had oorspronkelijk in de oostvleugel een enorme koeienstal en in de westvleugel een varkens- en paardenstal. De binnenplaats met paardenwed wordt afgesloten door een muur met toegangspoort, voorzien van de naam van de boerderij.Tot 1920 voerde rentmeester J.H. Memelink van de H. Müller & Co's Algemene Exploitatie Mij. het beheer over de ontginning. In 1926 vertrok A.G. Kröller jr. naar een nieuwe modelboerderij in De Harskamp en werd de boerderij verkocht aan graaf M.F. Droste zu Vischering uit Darfeld.

In 1933 kwam de boerderij in het bezit van P.R. Willinge Prins. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ‘De Schipborg’ door de Duitsers gevorderd. In 1947 verviel de boerderij aan de Nederlandse staat. In 1949 werd deze verkocht aan F. Goossen.

Bij de boerderij behoorden enkele dienstwoningen naar plannen van H. van der Velde, in 1921 uitgevoerd in een houten prefabsysteem door de firma Christoph & Unmack uit Silezië. Voorbeelden zijn de arbeiderswoning Borgweg 56 en de opzichterswoning ‘De Hunneborg’ (Borgweg 64). In het bos De Strubben tegenover ‘De Schipborg’ ligt het hunebed D7, dat bestaat uit acht draag- en vier dekstenen. De ingang bestaat uit twee poortzijstenen. Het in 1822 voor het eerst vermelde hunebed is in 1952 gerestaureerd.

< >