Het voorm. Ontvangershuis (Brink 5-7) bestaat uit een onderkelderd dwars bouwdeel en een zijvleugel die overgaat in een bouwhuis. Het hoofdgedeelte heeft aan de voorzijde een bouwlaag en aan de achterzijde twee bouwlagen.
Een middeleeuws huis ter plaatse vermoedelijk een priesterswoning deed sinds 1631 dienst als ambtswoning voor de ontvanger-generaal. Het brandde in 1676 af en werd in 1698 herbouwd met gebruik van de 15de-eeuwse souterrain-kelder met een op een middenzuil rustend vierdelig gewelf.
Van 1730 tot 1791 deed het gebouw tevens dienst als Prinsenhof. Het in 1957-'59 gerestaureerde huis maakt deel uit van het Drents Museum.
Authentieke onderdelen in het interieur zijn de 18de-eeuwse lambrisering met muurbuffet en schoorsteenmantel in de eetkamer en de Lodewijk XV-schouw in de slaapkamer. Verder zijn de vertrekken ingericht met interieuronderdelen van elders.Aan de achterzijde bevindt zich een in Lodewijk XIV-stijl aangelegde tuin met vier symmetrische loofwerken uit 1962 naar plannen van G.C. Helbers. In de tuin staat een beeld van Venus en Amor, gemaakt in 1781 door Francesco Righetti voor Henri Hope voor zijn Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Het toegangshek in Lodewijk XVI-stijl is afkomstig uit de Touwstraat te Meppel, de tuinhekken (1756) komen van Huize Laarwoud te Zuidlaren.