Langgerekt kanaaldorp, gesticht in 1879. Kort daarvoor, in 1874, verkochten de markegenoten van Emmen het veengebied van Emmer-Compascuum, ten oosten van de beek de Runde.
Voor de afvoer van de turf liet de stad Groningen in 1878-'80 vanaf Ter Apel het Stads-Compascuumkanaal graven. Met een kort oost-west gericht kanaalstuk (de gekanaliseerde beek De Runde) als uitgangspunt, groef men in zuidelijke richting twee parallelle hoofdkanalen (Ooster- en Westerdiep).
Bij de samenkomst van De Runde met het Oosterdiep ontstond de dorpskern. Aan de westzijde werd het kanaal De Runde doorgetrokken als Kanaal B in het zogeheten Emmer-Erfscheidenveen.
Op korte afstand parallel hieraan groef men het Kanaal A. Op de zogeheten vooraffen binnen dit dubbele kanaalsysteem verrezen verveners- en landarbeiderswoningen en aan de buitenzijde dwarsplaatsen met boerderijen.
Deze westelijke bebouwingskern Emmer-Erfscheidenveen, met een verdichting rond de Middenweg, werd in 1938 bij Emmer-Compascuum gevoegd. Na de oorlog is het dorp uitgebreid tot aan de vroegere katholieke enclave Munsterseveld, ten noordoosten van Emmer-Compascuum.