De Herv. kerk (Brink 11), oorspronkelijk gewijd aan Maria, bestaat uit een eenbeukig schip en een toren van vier geledingen met traptoren en ingesnoerde spits, voorzien van een opengewerkte lantaarn en uivormige bekroning. De huidige, gotische kerk kwam in het eerste kwart van de 15de eeuw tot stand door een ingrijpende verbouwing van de rond 1140 gestichte benedictijner kloosterkerk, waarvan tufstenen restanten in het muurwerk zijn opgenomen.
De Catharinakapel uit circa 1375 werd bij de verbouwing behouden, maar later alsnog gesloopt. De toren verrees rond 1423 dit jaartal staat bij de toreningang als bouwjaar aangegeven - en werd mogelijk gebouwd naar plannen van Johan die Wercmeyster.
De traptoren heeft men later in de 15de eeuw aangebouwd. De torenspits dateert van een herstelling na een storm in 1660; de bekroning werd in 1952 aangebracht ter vervanging van een 17de-eeuws koepeltje.
In de toren hangen een door Geert van Wou gegoten klok (1496) en een klok van de gebroeders Van Bergen (1960). Bij ingrijpende werkzaamheden in 1836 werd het koor gesloopt en heeft men de 17de-eeuwse kap van het schip vernieuwd met gebruikmaking van materiaal van de gesloopte kap van het schip.
In 1972-'75 is de kerk onder leiding van C.F. Janssen ingrijpend gerestaureerd, met als uitgangspunt het herstel van de situatie in het schip van vóór 1836.Het interieur wordt gedekt door een bij de restauratie herstelde ziende kap met 17de-eeuwse onderdelen. Op de noordmuur bevindt zich een fragment van een laat-15de- of vroeg-16de-eeuwse schildering van de Annunciatie. Tot de inventaris behoren een preekstoel en een doophek uit circa 1660, vervaardigd door Jan Janz. Decker, vier uit 17de-eeuwse onderdelen van diverse banken samengestelde herenbanken en een door M. Eerdtman in 1901 gebouwd orgel. De kerk bevat verder een rood zandstenen sarcofaagdeksel (circa 1100), een grafzerk voor Margaretha van Diepholt († 1599) en enkele 17de-eeuwse grafstenen.
De pastorie (Kloosterstraat 2) dateert uit circa 1840, maar heeft twee middeleeuwse kelders met gewelven. Deze kelders zijn restanten van het benedictijnenklooster.