De Herv. kerk (Kerkbrink 5) is een forse eenbeukige kerk met een vijfzijdig gesloten koor en een toren van vier geledingen met ingesnoerde spits. Het oudst is de begin 15de eeuw opgetrokken gotische toren, die stilistisch wel wordt gerekend tot de zogenaamde Drentse torenfamilie van Johan die Wercmeyster.
Het huidige gotische schip kwam in het derde kwart van de 15de eeuw tot stand ter vervanging van de romaanse kerk, die een 9de- of 10de-eeuwse voorganger heeft gehad. Het gotische koor is eind 15de eeuw gebouwd.
In 1644, 1660 en 1747 zijn herstellingen uitgevoerd. In 1854 werd de kerk verbouwd, waarbij men de venstertraceringen verving, de kap verlaagde en inwendig de triomfboog en het koorgewelf verwijderde.
In 1885 volgde een herstelling van de toren naar plannen van G. Stel.
Erin hangt een door Henrick Wegewaert gegoten klok (1619). Bij de restauratie in 1960-'64, naar plannen van P. van der Sterre, is de kerk teruggebracht naar de toestand van vóór 1854.
Tegelijkertijd werd een nieuwe consistorie gebouwd.Het interieur wordt gedekt door een kruisribgewelf (koor) en een vlakke zoldering met samengestelde balklaag (schip). Tot de inventaris behoren een vroeg-12de-eeuwse sarcofaagdeksel met biddende mannenfiguur, een restant van een zandstenen altaartafel met wijdingskruisen, een romaans zandstenen doopvont (13de eeuw), een door Dirck Jans Bijmolt gesneden preekstoel (1677) en een door P. van Oeckelen & Zn. gebouwd orgel (circa 1847). Verder bevat de kerk grafzerken voor de schulten Lucas Homan († 1771) en Hendrik Wilhelm Camerlingh († 1793) en de ontvangergeneraal J.H. Oosting († 1828). De door de provincie geschonken gebrandschilderde ramen (1964), vervaardigd door J. Nicolas, representeren de rechterlijke macht en de zes Drentse dingspelen. Ze verwijzen naar de zittingen van de Etstoel, het vroegere landgericht van Drenthe, die tot 1688 in het koor van de kerk plaatsvonden.