De Herv. kerk (Kerkstraat 2), oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Doper, is een eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en een ongelede toren met ingesnoerde spits. De kerk kwam tot stand in de tweede helft van de 13de eeuw en werd in 1624 ingrijpend hersteld, waarbij men de oude toren heeft afgebroken.
De noord- en de zuidgevel van het door pilasters gelede schip hebben een dichtgemetselde ingang. In de huidige, uit 1803 daterende, toren hangt een door A.H. van Bergen & Zn. gegoten klok (1835).
Het huidige koor met rondboogvensters verrees bij een vergroting van de kerk in 1824. Bij de restauratie in 1964-'68 zijn de kleine spitsboogvensters van het schip teruggebracht en ook de triomfboog in het interieur tussen schip en koor die bij het oude koor hoorde.De kerk bevat een romaans zandstenen doopvont met een door vier leeuwenbeelden gedragen ronde kuip, versierd met friezen van wijnrank-, touwband- en acanthusbladmotieven. Tot de inventaris behoren verder een preekstoel met Lodewijk XV-detaillering, in 1751 vervaardigd door Jan de Brugman, en een herenbank van de familie Kymmell (circa 1824). Het in 1862 door P. van Oeckelen naar Peize overgebrachte orgel werd in 1631 door A. Verbeeck gebouwd voor de kerk van het Pepergasthuis te Groningen, in 1697 door Arp Schnitger omgebouwd en in 1757 voorzien van een rugwerk door A.A. Hinsz. De orgelkast dateert grotendeels uit de 17de eeuw en deels uit 1757 (rugwerk). In de vloer van het koor zijn enkele 19de-eeuwse grafzerken opgenomen, afkomstig van het geruimde kerkhof.
De pastorie ‘Kortland’ (Kortlandsweg 31) is een gepleisterd eclectisch middenganghuis met hoger opgetrokken middenpartij, in oorsprong daterend uit de 18de eeuw, maar rond 1880 grotendeels vernieuwd.