De Herv. kerk (Uffelterkerkweg 1), oorspronkelijk gewijd aan St. Clemens, is een eenbeukige, driezijdig gesloten kerk voorzien van een toren van vier geledingen met tentdak.
De kerk ligt op de voormalige markegrens tussen Havelte en Uffelte, buiten de dorpskom van Havelte. De in 1310 gestichte romaanse bakstenen kerk werd in de 15de eeuw verhoogd en voorzien van hoog geplaatste, gotische vensters.
De volgens een stichtingssteen in 1410 gebouwde toren, is mogelijk uitgevoerd naar plannen van Johan die Wercmeyster. In de toren hangt een door Geert van Wou en Johannes Schonenborch gegoten klok (1516).
Het gotische koor kwam eind 15de eeuw tot stand. Boven de zuidingang herinnert een gedenksteen met de wapens van Gerhart Struuck en zijn tweede vrouw Mechteld van Steenbergen aan het leggen van de eerste dakpan in 1598; het dak zal voorheen met riet of wellicht met leien zijn gedekt.
De zonnewijzer aan de zuidzijde dateert uit 1805. Bij de ingrijpende restauratie van de kerk in 1920-'25, naar plannen van H.M.
Hulsbergen, zijn onder meer de dichtgezette romaanse vensters weer geopend en hebben de gotische vensters een bakstenen tracering herkregen. Evenwijdig aan de noordzijde van de kerk is recent naar ontwerp van Wouda & Van der Schaaf de ‘Nije Wheeme’ opgetrokken; een zij-beuk-achtige uitbreiding die de zijgevel echter vrijwel ongemoeid laat.Het kerkinterieur wordt gedekt door kruisribgewelven en een waaiergewelf (koorsluiting). De gewelfribben rusten op zandstenen kraagstenen met gebeeldhouwde koppen. In de kerk bevinden zich een 12de-eeuwse, rood zandstenen sarcofaagdeksel en de grafsteen van Joan Struuck († 1605) en diens vrouw Anna († 1606). Tot de inventaris behoren verder een preekstoel uit 1663 en twee herenbanken uit het derde kwart van de 17de eeuw, de ene van de familie Meeuwes en Snoeken, de andere van de familie Linthorst Homan. Het in 1897 in de kerk geplaatste orgel werd in 1819, met gebruik van oudere pijpen en kast-onder-delen, gebouwd door P. van Oeckelen voor de Asser Abdijkerk en in 1855 uitgebreid. In de kerk staat ook nog een in 1860 bewerkte veldkei die mogelijk als grenssteen heeft gediend.
Op het oude kerkhof liggen enkele grafzerken, waaronder die voor A. van der Vlies († 1849) en de familie Linthorst Homan. Naast de oude pastorie-boerderij (Raadhuislaan 5) uit circa 1850 staat de pastorie (Raadhuislaan 9) uit 1933.