De Herv. kerk (Hoofdweg 74, Eelde), oorspronkelijk gewijd aan O.L. Vrouwe en St.
Gangulphus, is een eenbeukige kerk met een iets smaller, driezijdig gesloten koor en een dakruiter. De kerk dateert in zijn huidige vorm uit de 14de eeuw.
Van de oudere, romaanse tufstenen kerk zijn restanten opgenomen in de west- en noordmuur. De hoge smalle rondboogvensters van het schip en de spitsboogvensters van het koor zijn voorzien van gepleisterde dagkanten en afzaten.
De noord- en zuidgevel hebben een dichtgezette ingang. Onder de dakrand van het koor bevindt zich een rondboogfries.
De grote steunberen zijn mogelijk aangebracht bij herstelwerk aan het koor in 1715. De kerk is in 1875 ingrijpend gerenoveerd en in 2000 gerestaureerd.
Het schip wordt gedekt door een gewelfd houten stucplafond uit 1875. De houten overwelving van het koor is versierd met schilderingen in Lodewijk XIV-stijl, bestaande uit een allegorische voorstelling van leven en dood, vrouwenfiguren, putti en wapenschilden van voorname 18de-eeuwse Eelder families.
De opdrachtgever van de schilderingen in 1715 was Sjuck Gerrold van Burmania, op dat moment eigenaar van het landgoed Oosterbroek.
De huidige schilderingen zijn kopieën uit 1875 van de Groninger schilder G.H.
Tiddens. Tot de inventaris behoren een maniëristische preekstoel (1621), een Avondmaalstafel (1631), enkele 17de- en 18de-eeuwse herenbanken waaronder de mogelijk door Jan de Rijk vervaardigde Nijsinghbank met gesneden opzetstuk - en een door P. van Dam gebouwd orgel in een neogotische orgelkast (1907).
De oudstegrafzerk in de kerk dateert uit 1545 en draagt de wapens van de familie Sigers. De kosterij (Kosterijweg 6) is een langgerekt dwars pand met bedrijfsgedeelte, gebouwd omstreeks 1850.
De pastorie (Kosterijweg 4) met overkragend dak dateert uit 1939.