Gepubliceerd op 01-12-2020

verfindustrie

betekenis & definitie

bedrijfstak waarin men verten verfprodukten vervaardigt, zoals verven, lakken, vernissen, voegkitten, plamuren, beitsen, afbijtmiddelen en moffelpoeders. De verfindustrie omvat in Nederland ruim honderd bedrijven, enkele grote en vele kleine.

Verffabrieken behoren niet tot de chemische industrie, omdat zij de van de chemische industrie betrokken produkten zoals oplosmiddelen, bindmiddelen, pigmenten en vulstoffen, vooral fysisch verwerken.In België bedroeg de totale verfproduktie in 1981 ca. 115000 t.

Bij de bereiding van verfprodukten gaat ca. 2 % van de verwerkte hoeveelheid grondstoffen verloren. Dit betekent voor de Ned. industrie ca. 7000 t per jaar en voor de Belg. industrie ca. 2300 t per jaar. Globaal de helft hiervan komt in de buitenlucht terecht. Een groter milieuprobleem wordt veroorzaakt door de emissies die ontstaan bij het gebruik van de verf. Immers alle in verf verwerkte oplosmiddelen komen na het opbrengen van de verf in het milieu terecht. Naar schatting komt hierbij in Nederland 60000 t en in België 20000 t oplosmiddel per jaar in dampvorm in de buitenlucht.

Daarnaast komt er in Nederland nog ca. 15000 t en in België ca. 5000 t niet-vluchtige bestanddelen van verf in afvalstromen terecht. Bovendien wordt het milieu belast door slijtage, verweren, afschuren, afbijten en afstralen van verflagen.

Naast luchtverontreiniging veroorzaakt de verfindustrie ook waterverontreiniging. In 1980 produceerde de verfindustrie in Nederland ca. 500000 m3 en in België ca. 170000 m3 afvalwater, vnl. was- en spoelwater van de produktieapparatuur. Bij de produktie van met water verdunde verven, zoals latexverf, ontstaat in het afvalwater een grote verontreiniging met gebruikte grondstoffen. Bij de produktie van niet met water verdunbare verfsoorten maakt een deel van de verffabrieken voor reiniging van tanks, mengketels, kogelmolens, leidingen enz. gebruik van loogoplossingen. Hierbij ontstaat afvalwater dat is verontreinigd met lood, chroom, zink en andere in de verf gebruikte componenten.

Bij reiniging met organische oplosmiddelen komen deze stoffen daarin terecht; dit vuile spoelmedium wordt gezuiverd en hergebruikt, of het wordt verbrand.

Om te komen tot vermindering van milieubelasting door verf en verfprodukten, zoekt men naar nieuwe samenstellingen. Zo kan de milieubelasting met giftige elementen en persistente verbindingen aanzienlijk worden teruggebracht. Gunstige resultaten zijn al bereikt met b.v. de vervanging van loodwit en antimoon wit, de beëindiging van het gebruik van kwikverbindingen en PCB’S en de ontwikkeling van zinkstofverven, latexverven, titaandioxidewit. Verwacht mag worden dat dit vervangingsproces van schadelijke verven naar voor de gezondheid van mens en milieu aanvaardbare verven zich zal voortzetten. Hierbij wordt vooral gestreefd naar: het verder vervangen van loodhoudende grondstoffen; het toepassen van minder schadelijke oplosmiddelen; het toepassen van meer produkten die onder goed controleerbare omstandigheden in fabrieken zijn gekleurd of voorzien van een beschermlaag.

< >