maateenheid voor de afstand van twee genloci op grond van het aantal recombinaties tussen deze twee loei; gebruikelijk is de centimorgan (cM). De eenheid is genoemd naar de Amerikaanse bioloog en erfelijkheidsonderzoeker Thomas Hunt Morgan (1866-1945).
Na studie aan het State College of Kentucky promoveerde Morgan in 1890 aan de Johns Hopkins University tot doctor in de natuurwetenschappen. Van 1904 tot 1928 was hij hoogleraar in de experimentele zoölogie aan de Columbia University in New York. Hierna vertrok hij naar Californië, waar hij tot directeur van het biologisch laboratorium van het Technologie Institute in Pasadena benoemd werd.
Tijdens zijn professoraat in New York startte Morgan zijn erfelijkheidsonderzoekingen. Zijn kruisingsproeven deed hij met het bananevliegje (.Drosophila melanogaster), een buitengewoon gunstig proefobject. Behalve dat het zich snel vermeerdert (dertig generaties in een jaar), telt het slechts vier chromosomenparen. Samen met zijn medewerkers C.B. Bridges en A.H. Sturtevant publiceerde Morgan in 1919 zijn bevindingen: Contributions to the genetics of Drosophila melanogaster. Hij kon twee belangrijke feiten vastleggen: koppeling van erfelijkheidsfactoren (genen) en geslachtsgebonden overerving (de oogkleur wit van het vliegje is gebonden aan het geslachtschromosoom). Zijn onderzoek naar de lokalisatie van de genen in de afzonderlijke chromosomen leidde ten slotte tot de naar hem genoemde maateenheid. In 1933 verwierf hij de Nobelprijs voor geneeskunde voor zijn ontdekkingen met betrekking tot chromosomen als dragers van de erfelijkheid.
Gepubliceerd op 17-06-2020
morgan
betekenis & definitie