verzamelnaam voor een aantal soorten dierlijk eiwit; sommige zijn onoplosbaar in water, maar lossen wel op in verdunde zoutoplossingen (globuline in engere zin, euglobuline), andere lossen daarentegen wel in water op en worden daarom pseudo-globulinen genoemd; een andere verdeling is die naar electro-foretische snelheid (zie electroforese): 𝛼 globuline is het snelst, 𝛽 globuline matig snel en 𝛾 globuline langzaam; 𝛾 (gamma) globuline (zie aldaar) is van groot belang gebleken voor de immuniteit; zij vooral vormen de antilichamen (zie aldaar). Het normale globuline-gehalte van het bloed is 2,8 %.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk