Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Gepubliceerd op 11-01-2021

Brood

betekenis & definitie

een baksel van meer of minder gezuiverd meel van graansoorten (voornamelijk tarwe en rogge) met water, melk, gist, zout e.a. hulpstoffen (bakpoeder). De verhoging van de smakelijkheid heeft zich sterk ten koste van de voedingswaarde ontwikkeld, zodat vooral wittebrood wel veel calorieën levert, maar een groot vitamine- en mineralen-tekort heeft en daardoor zeer waarschijnlijk mede oorzaak is van tandbederf (zie cariës).

Het gezondste brood is rogge- en volkorenbrood; het bevat 50% koolhydraten (zetmeel), 8 % eiwit, minder dan 1 % vet. De vitaminen behoren voornamelijk tot het B-complex; de mineralen bevatten te weinig kalk, zodat kaas en melk goede combinaties met brood vormen, mede in verband met de opbouw van eiwitten.

< >