steekproef verwijst naar een deel van de populatie of het universum, dat zoveel mogelijk dezelfde samenstelling heeft als de totaliteit om als basis voor een statistisch onderzoek te dienen. Naar gelang van de aard van de populatie wordt gesproken van huishoudingensteekproef en personensteekproef.
In het eerste geval bestaat de populatie uit huishoudingen, in het tweede geval uit personen, dus individuen. In de praktijk zullen steekproef-uitkomsten afwijken van de gegevens in de populatie. De mate waarin dit gebeurt is statistisch te berekenen.
De steekproef, zoals die uit de enquête te voorschijn komt, wordt de ongewogen steekproef genoemd. Na de procedure waarbij deze ongewogen steekproef aan de hand van een aantal kenmerken in overeenstemming is gebracht met de samenstelling van de populatie, wordt gesproken van een gewogen steekproef.
Met het begrip steekproef hangen de volgende begrippen samen: betrouwbaarheid, bias, gestratificeerde steekproef, getrapte steekproef, nauwkeurigheidstabellen, nomogram, non-response, populatie, quota-steekproef, random-steekproef, representativiteit, steekproef-fusie, sub-steekproef.