Wanneer op een stuk bij den naam van dengene, voor wien het bestemd blijkt, de orderclausule staat, b.v. aan de order van X, of aan X of order, dan is het stuk orderpapier. Het stuk kan dan aan een ander overgedragen worden door endossement en overgave.
Het Een postbewijs en een postwissel zijn steeds orderpapier, doch kunnen slechts éénmaal geëndosseerd worden.Men spreekt van toonderpapier, wanneer iedere houder van het stuk het recht er aan verbonden, door enkele vertooning van het stuk, kan uitoefenen. De eigendom van toonderpapier kan dus overgedragen worden enkel door overgave. Alle bankbiljetten zijn toonderpapier. Ook de veemceel is toonderpapier, zoodat men bij de levering van onder een veem opgeslagen goederen kan volstaan met overgave aan den kooper van de voor de goederen opgemaakte ceel.
Ontbreekt bij endossement op naam de toevoeging „of order”, dan spreekt men van een recta endossement. Degene, aan wien het stuk geëndosseerd is, kan het slechts overdragen door een acte van cessie.
In blanco
endosseeren of afteekenen. Staat op een stuk b.v. „aan A of order”, dan kan A het ook overdragen door op de achterzijde uitsluitend zijn handteekening te plaatsen en het stuk vervolgens aan den nieuwen rechthebbende over te geven. Men zegt dan, dat A het stuk afgeteekend heeft, of dat hij het in blanco geëndosseerd heeft. Door dit blanco endossement staat het stuk gelijk met toonderpapier. De nieuwe bezitter kan het stuk óf gewoon overgeven, óf het volledig aan een ander endosseeren.