Goederen voor binnenlandsche bestemming kunnen vervoerd worden als vrachtgoed, snelgoed of expresgoed. Het vervoer kan plaats hebben als stukgoed of als wagenlading, beide al of niet franco.
Afhalen en bestellen van stukgoed. Op alle plaatsen van belang worden stukgoederen door de zorgen van den Spoorwegdienst afgehaald, resp. besteld, voor zoover zij daarvan volgens het tarief niet uitgesloten zijn.
Orders tot afhalen kunnen schriftelijk, telephonisch of
mondeling gegeven worden aan de stations, Van Gend &
Loos en de bestellers op de wagens. Het afhaalloon bedraagt
voor zendingen tot en met 15 kg ƒ 0. 10
van 15 t/m 25 kg. ƒ0,15
boven 25 kg, per 50 kg ƒ 0,10, minimum/ 0,20.
Voor zendingen zwaarder dan 300 kg geschiedt de berekening van ’t afhaalloon tegen het dubbele gewicht der zending.
Spoedbestelling.
Het bestellen geschiedt kosteloos. Wordt voor snelgoed spoedbestelling verlangd, dan wordt in rekening gebracht 15 cent per zending t/m 10 kg en bij meer dan 10 kg 10 cent voor elke 10 kg, minimum 30 cent, maximum ƒ 1,— per zending.
Op stations, waar de N. S. geen besteldienst hebben, worden zendingen „franco huis” overgegeven aan ’t vervoermiddel, dat de goedkoopste en vlugste wijze van verder vervoer waarborgt. De kosten zijn voor rekening van den geadresseerde.
Documenten.
Vrachtgoed : witte vrachtbrief of witte adreskaart.
Snelgoed : witte vrachtbrief met rooden rand of witte adreskaart met rooden rand.
Expresgoed : gele vrachtbrief of gele adreskaart.
Vrachtbrieven en adreskaarten zijn verkrijgbaar aan de stations en bij Van Gend & Loos à 1 ct. per 5 stuks.
Een adreskaart mag alleen gebruikt worden voor zendingen t/m 500 kg. Is daarbij echter ’t belang bij de aflevering aangegeven, of zijn zij bezwaard met voorschot of remboursement, dan moeten zij met een vrachtbrief verzonden worden.
Adreskaarten en vrachtbrieven moeten met inkt of anilinepotlood ingevuld worden; ook mogen de vermeldingen gedrukt zijn.
Bij alle zendingen moeten de colli voorzien zijn van hetzij een adres hetzij duidelijke merken, bij verzending met een adreskaart steeds van een adres. Deze gegevens kunnen ook op stevige labels aangebracht worden.
Wagenladingen.
Alleen met vrachtbrieven als bij stukgoed. De goederen worden slechts krachtens speciale overeenkomst met den Spoorweg besteld.
De vracht voor snelgoed bedraagt het dubbele van die voor vrachtgoed, die voor expresgoed het vijfvoud van die voor vrachtgoed.
Wagenladingen worden verdeeld in 4 klassen, nl. A (de minst goedkoope) B, (de goedkoopere) C, (de nog goedkoopere) en D. (de goedkoopste) Alle goederen zijn in een dezer 4 klassen gerangschikt.
Gebruikte emballage.
De ingevulde vrachtbrief of adreskaart voor ’t voorafgaande vervoer moet getoond worden. Verder is op te merken :
1e. is het gewicht der voorafgaande zending niet hooger dan 30 kg, dan wordt geen vrachtvermindering verleend;
2e. bij voorafgaande zendingen boven 30 kg wordt de helft in rekening gebracht van de vracht volgens de algemeen geldende bepalingen, maximaal echter de vracht voor 30 kg tegen de betreffende stukgoederenprijzen. Deze vrachtberekening geldt ook voor leege emballage met bestemming voor een plaats, van waar zij later gevuld per spoorweg wordt verzonden. De zending moet dan op den vrachtbrief of adreskaart zijn aangegeven met de soort (vaten, kisten, enz.) en aantal stuks. Men lette er op, dat bij de verzending dezer leege emballage de gewone vracht berekend wordt; restitutie van het verschil wordt slechts verleend, als de aanvraag om restitutie schriftelijk wordt ingediend bij het station, waar de gevulde colli ten vervoer zijn aangeboden en wel binnen één maand na de aanbieding ten vervoer van de gevulde colli. Daarbij moeten overgelegd worden de vrachtbrief of adreskaart van de oorspronkelijke zending leege emballage en de duplicaat vrachtbrief of adreskaart van de emballage in gevulden staat.
Verhuisboedels.
Voor kleine partijen verhuisgoed geschiedt de vrachtberekening als voor stukgoed, als de voorwerpen als stukgoed ten vervoer aangeboden worden. Voor grootere partijen verhuisgoed, geladen in gesloten spoorwagens, geschiedt de vrachtberekening als wagenlading tegen de wagenladingsklasse B. Voor de vracht van meubel- en verhuiswagens vrage men inlichtingen aan de stations.
Nadere aanwijzingen van den afzender.
Zoolang het beschikkingsrecht nog niet op den geadresseerde is overgegaan, heeft de afzender het recht, uitsluitend door tusschenkomst van ’t station van afzending, nadere aanwijzingen te geven, nl. teruggeven aan ’t station van vertrek, ophouden onderweg, niet afleveren, aan een ander afleveren, op een ander station afleveren, terugzenden naar ’t station van vertrek, belasten met remboursement, dit verhoogen of verlagen, franco afleveren. Voor internationale zendingen moet dan tevens de duplicaatvrachtbrief overgelegd worden.
Verzekering.
Aan de stations en bij Van Gend & Loos is gelegenheid de goederen (ook levende dieren) bij de Europeesche Goederen- en Reisbagage verzekeringmij. te verzekeren tegen schade, voortspruitende uit verlies, vermindering, beschadiging en bij vervoer als snel- en expresgoed ook uit overschrijding van den leveringstermijn. De premie wordt voldaan door ’t opplakken van zegels, aan de stations en bij Van Gend & Loos verkrijgbaar.
Premie.
Naar Nederl. stations: ƒ0,25 per ƒ 1000,— en ƒ o,xo voor bedragen tot ƒ40,—.
Naar België, Duitschland, Frankrijk en Zwitserland ƒ 0,50 per ƒ 100,— en naar de overige landen van Europa, uitgezonderd Rusland, ƒ 0,75 per ƒ 100,—.
Aan afzenders, die een aantal verzekeringszegels tegelijk koopen, wordt reductie toegestaan.
Om aanspraak te kunnen maken op de geheele schadevergoeding dient men de goederen voor de volle waarde te verzekeren.
Belang bij de aflevering van goederen.
De afzender kan zich dekken tegen de te lijden schade bij overschrijding van den leveringstermijn. Hij moet dan in de kolom „aangifte van ’t belang bij de aflevering” op den vrachtbrief het
totaal der gevreesde schade invullen, althans wanneer de schade meer zal bedragen dan de vracht. Bij overschrijding van den leveringstermijn wordt dan de schade tot ten hoogste het aangegeven bedrag vergoed.
Wil de afzender, indien bij verlies of beschadiging de schade voor hem meer dan ƒ25,— per kg bruto zou bedragen, zich ten volle dekken, dan kan hij het bedrag der schade boven ƒ 25,— per kg als belang bij de aflevering in den vrachtbrief vermelden.
Premie.
Voor elke 10 km of gedeelte daarvan 1/10 ct voor elke ƒ 10,— van ’t aangegeven bedrag, minimaal echter 25 ct per zending. Zie ook : Verzekering.
Vervullen der douane-formaliteiten.
Uit het buitenland ingevoerde goederen moeten op ’t grensstation of op een verder station worden ingeklaard. Men kan hiermede de spoorwegmij. op alle stations, waar een douane-losplaats is gevestigd,belasten. De Mij. schiet de te betalen rechten dan voor.
Remboursement en voorschotten
De afzender kan de goederen tot het bedrag van de waarde van ’t goed met remboursement belasten. Als remboursement worden alleen bedragen van ƒ 50,— en meer toegelaten.
Aan geregelde, solide verzenders worden remboursementen tot beperkte bedragen direct bij de aanbieding der zendingen uitbetaald, overigens na ontvangst van bericht aan ’t station van afzending, dat de geadresseerde voldeed.
Voorschotten worden dadelijk uitbetaald, wanneer de goederen niet aan bederf onderhevig zijn en hun waarde het gezamenlijke bedrag der voorschotten, vrachtprijs en bijkomende kosten voor vervoer heen en weer overtreft.
Provisie. Voorschotten : 1/2%, minimum ƒ0,10.
Remboursementen: tot ƒ 200,— 1/2%, minimum ƒ 0, 10; boven de ƒ200,— 1/8%, minimum ƒ 1,—.