Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Zelfstandige zonder personeel (ZZP)

betekenis & definitie

Een zelfstandige zonder personeel is iemand die als zelfstandig ondernemer in te huren is door andere bedrijven voor werkzaamheden. Het kenmerk van een zelfstandige zonder personeel is dat hij of zij niet in loondienst werkt, maar losse opdrachten voor een bedrijf uitvoert.

Wanneer men als zelfstandige zonder persoon in de transportsector aan de slag wil, moet men aan strenge eisen voldoen. Zo is het verplicht om een eigen voertuig te hebben. Hierbij maakt het niet uit of dit voertuig in bezit is op basis van financial lease, operational lease of koop. De zelfstandige zonder personeel moet wel een schriftelijk eigendomsbewijs kunnen overleggen.

Daarnaast moet de zelfstandige zonder personeel in het bezit zijn van een geldige Eurovergunning. Deze vergunning wordt afgegeven door het NIWO en is verplicht voor alle beroepschauffeurs. Voor een ZZP’er is het van belang dat deze vergunning op naam van de eigen onderneming en voertuig staat.

Voor het verkrijgen van een dergelijke vergunning rekent het NIWO jaarlijks ongeveer 150,- aan lopende kosten. Deze kosten zijn bedoeld voor de aanvraag en het onderhouden van het diploma, inclusief trainingen. Daarnaast moet de zelfstandige zonder personeel bij aanvraag voldoen aan een kapitaaleis van 9.000,-. Tevens moet men een openingsbalans kunnen overleggen die is goedgekeurd door een geregistreerd accountant.

Wanneer men als zelfstandige zonder personeel voor een transportonderneming rijdt is het van belang dat dit gebeurt op projectbasis. Men mag dus alleen losse opdrachten uitvoeren voor een onderneming. Het is hierbij belangrijk om te voorkomen dat men de schijn wekt dat men in loondienst werkt. Hiervoor kan de werkgever een modelovereenkomst opstellen. Deze overeenkomst is verkrijgbaar op de site van de Belastingdienst.

< >