RWS (Rijkswaterstaat) is een Nederlandse organisatie en is het uitvoerende agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tot 2010 werd RWS Verkeer en Waterstaat genoemd. RWS beheert en ontwikkelt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de nationale netwerken van hoofdwegen, hoofdvaarwegen en hoofdwatersystemen
De werkzaamheden die Rijkswaterstaat uitvoert kunnen worden onderverdeeld in twee delen. RWS heeft allereerst de taak om te zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer. Dit wordt ook wel “natte waterstaat” genoemd. Het onderhoud en de verbetering van het systeem van vaarwegen en de bescherming tegen overstromingen wordt “natte waterstaat”genoemd.
Met ongeveer 9000 medewerkers is RWS een grote Nederlandse organisatie. De organisatie is opgebouwd uit een centrale organisatie waarin het bestuur en de bestuursstaf zich bevinden, met organisatieonderdelen die op landelijk of regionaal niveau actief zijn.
De ruggengraat van Rijkswaterstaat wordt gevormd door de regionale organisatieonderdelen. De hoofdingenieur-directeur (HID) staat aan het hoofd van een regionale eenheid. De regio’s worden op hun beurt weer onderverdeeld in lokale districten, voorheen dienstkringen genoemd. Vroeger had elke provincie een eigen regionale organisatie. Vanaf 1994 ging dit veranderen toen zowel de Noordelijke (Groningen, Friesland, Drenthe) en de directies uit het Oosten (Gelderland, Overijssel) werden samengevoegd. In 2013 vond er een reorganisatie binnen Rijkswaterstaat plaats waarmee er een einde kwam aan de verwijzing naar provincie namen. Vanaf 2013 zijn de directies onder te verdelen in zeven eenheden.
Op landelijke basis is de technische en wetenschappelijke kennis samengevoegd evenals de uitvoering van alle ondersteunende bedrijfsvoeringen. Dit proces is halverwege de 20e eeuw begonnen met de vorming van specialistische diensten. In 2015 gaf het ondernemingsplan van RWS een impuls om vorm te geven aan de operationele activiteiten.