Schiereiland in het Midden-Oosten; lange tijd omstreden door Israël en Egypte.
De Sinaï wordt begrensd door de Golf van Akaba, de Golf van Suez en de Middellandse Zee. De Sinaï behoort van oudsher tot Egypte. Tijdens de Sinaï-oorlog (29 oktober-4 november 1956) werd het gebied door de Israëli's veroverd. Onder internationale druk ontruimde Israël de Sinaï. Op 7 maart 1957 trokken de laatste Israëlische troepen zich terug. Er werd in de Sinaï een vredesmacht van de Verenigde Naties gelegerd om de partijen uit elkaar te houden.
Onder druk van Egypte trok de VN-vredesmacht zich in het voorjaar van 1967 terug. Tegelijkertijd trokken de Egyptenaren troepen in de Sinaï samen en blokkeerde de Egyptische marine evenals in 1956 de Straat van Tiran, waardoor de Israëlische havenstad Eilat werd geïsoleerd. Deze gebeurtenissen lokten de Zesdaagse Oorlog (5-10 juni 1967) uit. In die oorlog veroverden de Israëli's opnieuw de Sinaï.
Bij de Camp David-akkoorden van 17 september 1978 en de daarop aansluitende vrede tussen Israël en Egypte op 26 maart 1979 werd onder meer bepaald, dat de Sinaï weer in Egyptische handen zou komen. De ontruiming van de Sinaï werd op 24 april 1982 voltooid. Voor de Egyptenaren was de teruggave van de Sinaï des te interessanter, omdat er inmiddels door Israëlische deskundigen olie was gevonden.