Gepubliceerd op 13-06-2017

Christlich-Soziale Union (CSU)

betekenis & definitie

De zusterpartij en regionale tak van de Christlich-Demokratische Union (CDU) in Beieren.

De CSU werd in de zomer van 1945 in München opgericht. Toen na het ontstaan van de BRD in 1949 verschillende christelijke partijen in de CDU opgingen, besloot de CSU als zelfstandige organisatie te blijven voortbestaan. Er werden afspraken gemaakt over de afbakening van de werkterreinen. De CSU beperkte haar activiteiten tot Beieren; de CDU bleef buiten deze deelstaat. Ze vormden een gezamenlijke fractie in de Bondsdag, maar in de regering functioneerde de CSU als zelfstandige partner.

Bij de eerste West-Duitse verkiezingen van augustus 1949 werden CDU en CSU samen de grootste partij in de Bondsdag. In Beieren bleef de CSU aanvankelijk achter bij de sociaal-democraten en de Bayernpartei, een lokale partij die lange tijd veel invloed had, maar vanaf 1966 niet meer in de Beierse Landdag was vertegenwoordigd. Onder het voorzitterschap van Franz-Josef Strauss, die de CSU voor niet-traditionele kiezers openstelde, ontwikkelde ze zich tot de sterkste partij van Beieren. Vanaf 1970 beschikt de CSU in deze Duitse deelstaat over een absolute meerderheid, zodat ze alleen kan regeren.

De samenwerking tussen CDU en CSU verliep niet altijd harmonieus. Zo vergrootten persoonlijke spanningen tussen Helmut Kohl en Strauss, die de CDU niet rechts genoeg vond, het verlies van de partij bij Bondsdagverkiezingen in de jaren tachtig. Na de Duitse hereniging in 1990 werden de CDU en de CSU, samen met de gelijknamige zusterpartij van de CDU in Oost-Duitsland, weer de grootste partij.

< >