Republiek in Oost-Europa; sinds 25 augustus 1991 onafhankelijk onder de naam Wit-Rusland. Bjelaroes is lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).
Na de verdeling van Polen aan het einde van de achttiende eeuw kwam het grondgebied van het huidige Bjelaroes in handen van Rusland. In de negentiende eeuw was er veel verzet tegen het Russische gezag; in 1902 werd de Wit-Russische Revolutionaire Hramada opgericht, die een zelfstandige Wit-Russische staat voorstond. In december 1917 vormde het eerste Al-Wit-Russische Congres een republikeinse regering, die echter door de bolsjevieken werd ontbonden. In maart 1918 riep Wit-Rusland zich uit tot een democratische republiek; na de Russisch-Poolse oorlog in 1922 werd Wit-Rusland verdeeld tussen de Wit-Russische Socialistische Sovjet Republiek en Polen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Wit-Rusland zwaar getroffen door de Duitse bezetting.
Wit-Rusland behoorde tot de vier republieken die in 1922 de Unie van Socialistische Sovjet Republieken (Sovjetunie) oprichtten. Op 25 augustus 1990 verklaarde de conservatieve republiek zich onafhankelijk van de Sovjetunie. Op 18 september 1991 besloot de Wit-Russische Opperste Sovjet Wit-Rusland om te dopen tot de Republiek Bjelaroes. De naam Bjelaroes is afgeleid van het Russische Belorus (Wit-Rus), naar de blonde inslag van een deel van de bevolking. Stanislau Sjoesjkevitsj werd tot voorzitter van de Opperste Sovjet benoemd, waarmee hij in feite president werd. De democratisering kwam slechts moeizaam op gang. Op 10 juli 1994 werden de eerste vrije presidentsverkiezingen gehouden, die met meer dan tachtig procent van de stemmen een overwinning opleverden voor Aleksandr Loekasjenko, die manager van een collectieve boerderij was geweest. Loekasjenko was bekend geworden door zijn voorzitterschap van de Voorlopige Anti-Corruptiecommissie van de Opperste Sovjet. De beschuldigingen van deze commissie hadden in januari 1994 een grote rol gespeeld bij het vertrek van Stanislau Sjoesjkevitsj, de voorzitter van de Opperste Sovjet, die na een aangenomen motie van wantrouwen was opgestapt. Vrije parlementsverkiezingen werden nog niet gehouden, waardoor de voormalige communisten nog grote invloed in Bjelaroes hielden. Op 15 maart 1994 werd een nieuwe grondwet ingevoerd.
Van de voormalige Sovjetrepublieken is Wit-Rusland economisch het meest ontwikkeld. Door het uiteenvallen van de Sovjetunie en het verdwijnen van de handelsbetrekkingen met de voormalige Sovjetrepublieken, raakte Wit-Rusland echter in een economische crisis. Deze werd nog verergerd doordat de conservatieve regering geen economische hervormingen wilde doorvoeren; alle industrie is nog steeds in handen van de overheid.