Lexicon van Nederlandse archieftermen

Stichting Archief Publicaties (1983)

Gepubliceerd op 18-05-2017

Dossier

betekenis & definitie

Een dossier is het geheel van archiefbescheiden ontvangen of opgemaakt door een instelling, een persoon of een groep personen, bij de behandeling van één zaak.

Vgl. N.A.T. nr. 64: Een dossier is een reeks archiefbescheiden, die door een bestuur of functionaris zijn ontvangen en opgemaakt. in de behandeling van een bepaalde zaak.

Onder de zaak wordt verstaan het geheel van de binnen een zekere tijd ten aanzien van een bijzonder geval gestelde handelingen (N.A.T. nr. 66). De beperking van het begrip dossier tot bescheiden betreffende een bepaalde zaak is in overeenstemming met de vermoedelijke oorsprong ervan, die in de processuele sfeer (de rechtzaak) moet worden gezocht (toelichting op N.A.T. nr. 64). De dossiers worden algemeen wanneer de zaaksgewijze ordening zijn intrede doet.

In de praktijk zijn er in de administratie, bij de toepassing van de zaaksgewijze ordening, drie soorten "dossiers” ontstaan. In het eerste geval heeft men de stukken betreffende één zaak in één map opgeborgen. In het tweede geval heeft men op verschillende zaken betrekking hebbende stukken in één map opgeborgen, waarbij de stukken betreffende de verschillende zaken door scheidingsstroken van elkaar zijn gescheiden. In het derde geval heeft men de op verschillende zaken betrekking hebbende stukken ook in één map opgeborgen, waarbij de stukken chronologisch zijn geordend. In de beide laatste gevallen hebben de in één map opgeborgen stukken meestal betrekking op één onderwerp. Het kan echter ook voorkomen dat één dossier over meerdere mappen is verdeeld. Bij het beschrijven van deze "dossiers” dient men in zijn beschrijving dit verschil tot uitdrukking te brengen. In het eerste geval beschrijve men: "Dossier inzake . . in het tweede geval: "Dossiers inzake . . .” en in het derde geval: "Stukken betreffende . . .”.

Het gebruik van de term "bundel”1 is verouderd.

< >