Middeleeuwse kerk in de Haagse binnenstad waarmee het Huis Oranje-Nassau een bijzondere band heeft. De Kloosterkerk is een laatgotisch bouwwerk, dat zeer markant is gelegen op de hoek van Lange Voorhout en de Parkstraat in Den Haag.
De kerk bestaat uit een schip, een koor, een hoge zijbeuk, met drie grote ramen aan de zijde van het Voorhout, en een lagere kapel. In deze Apostelkapel is gebrandschilderd glas aangebracht dat afkomstig is uit de in 1942 gesloopte Duinoordkerk. Ook de preekstoel en de avondmaalstafel komen uit die kerk.De Kloosterkerk is in de jaren vijftig en tachtig uitgebreid gerestaureerd.
De Kloosterkerk speelde begin 17e eeuw een belangrijke rol in de godsdiensttwist tussen remonstranten (‘rekkelijken’) en contraremonstranten (‘preciezen’). In 1617 namen de Haagse contraremonstranten de kerk zonder toestemming van magistraat of Staten in gebruik. Korte tijd later ging prins Maurits, die contraremonstrantse sympathieën had, hier naar de kerk, waarmee de positie van de remonstranten in Den Haag en uiteindelijk ook elders onhoudbaar werd. In 1625 werd het huwelijk van Frederik Hendrik en Amalia van Solms in de Kloosterkerk ingezegend. In 1691 woonde koning-stadhouder Willem III hier een feestelijke dienst bij. Na de terugkeer van de Oranjes in 1813 bleef de band met de kerk aan het Lange Voorhout bestaan.
In november 1840 werd erfprins Willem, het eerste kind van de latere koning Willem III en koningin Sophie, in de kerk gedoopt. Daarbij waren koning Willem II en gemalin Anna Paulowna aanwezig, alsook de kort tevoren afgetreden koning Willem I. Op 26 oktober 1896 nam koningin Wilhelmina in de Kloosterkerk voor het eerst deel aan het Heilig Avondmaal.
In 1942 kwam de kerk in handen van de Duinoordgemeente, die haar eigen kerk als gevolg van Duitse sloopwerkzaamheden was kwijtgeraakt. Sinds koningin Beatrix en haar familie zich begin jaren tachtig weer in Den Haag vestigden gaan zij geregeld ter kerke aan het Lange Voorhout. Er ontstond bovendien een speciale band tussen het koninklijk gezin en dominee Carel A. ter Linden (predikant van de Kloosterkerk van 1983 tot 1999). De prinsen Willem-Alexander, Friso en Constantijn kregen van hem geloofsonderricht. In 1997 deed de Prins van Oranje belijdenis in de Kloosterkerk.