Hoogste vertegenwoordiger van de regering van een staat bij een ander land. Ook in het geval van vertegenwoordigingen van/bij supranationale organisaties (zoals de VN en de Europese Unie) wordt van ambassadeurs gesproken.
Formeel vertegenwoordigt een ambassadeur het staatshoofd. In officiële stukken wordt daarom ook wel gesproken van Hare Majesteits ambassadeur in...Een ambassadeur wordt geaccrediteerd bij het staatshoofd van de ontvangende staat. Nederlandse ambassadeurs worden door de koningin persoonlijk beëdigd. De samenstelling van het ambassadeurscorps en de jaarlijkse wisselingen daarin worden door de minister van Buitenlandse Zaken met haar besproken. Ook ontvangt de koningin jaarlijks het Nederlandse corps diplomatique op het paleis tijdens de zogenaamde ambassadeursconferentie. Hoewel de minister politiek verantwoordelijk is, is er in het verleden wel eens politieke onrust ontstaan over vermeende invloed van koningin Beatrix op ambassadeursbenoemingen en op het instellen van ambassades. Zo liet minister H.A.F.M.O. van Mierlo zich in 1996 ontvallen dat de koningin had aangedrongen op de instelling van een ambassade in Jordanië.
Invloed op het terugroepen van een ambassadeur in Zuid-Afrika voorafgaand aan een staatsbezoek is door de koningin tijdens de persontmoeting van dat bezoek ten stelligste weersproken. De ambtswoning van een ambassadeur wordt residentie genoemd. Wanneer de koningin of andere leden van het Koninklijk Huis in het buitenland verblijven voor een al dan niet officieel bezoek, komt het voor dat zij van de gastvrijheid van de betreffende ambassadeur en zijn residentie gebruik maken.
Zie ook accreditatie corps diplomatique.