De natuurrijke gordel, die overlangs door de gekanaliseerde Overijsselse Vecht wordt ontwaterd. We vinden er enkele gordels hooggelegen zandige (wind)afzettingen, die in ongeveer dezelfde richting lopen als de rivier. Vooral met deze situatie houdt verband dat de Overijsselse Vechtstreek nog een gebied is met naar verhouding veel bos en heide. Er komen echter ook enkele kleine gebieden voor, waarvan de natuurrijkdom samenhangt met de aanwezigheid van droge opgestuwde en ijssmeltwaterafzettingen.
De rivier die de natuurrijke Overijsselse Vechtstreek dooradert en haar naam gaf, is een stroom van zo'n 174 kilometer lengte, die in Duitsland ontspringt. Oostelijk van Gramsbergen passeert de Vecht de Nederlandse grens. Ze loopt dan eerst in zuidwestelijke richtingen om ter hoogte van Mariënberg een meer westelijke koers te gaan volgen. Na later nog weer naar het noordwesten te zijn omgebogen, mondt de Vecht tenslotte bij Genne in het Zwarte Water uit. Die uitmonding bevindt zich in een laaggelegen streek, waar ook de Gelderse IJssel en enkele beekstelsels naar toe stromen.
Het voornaamste op Nederlands grondgebied in de Vecht uitmondende riviertje is de Regge, die wordt gevoed door een aantal Twentse beken en tussen de stuwwallen van Centraal Overijssel door stroomt. Het water van de Regge voegt zich bij dat van de Vecht op een punt, dat enkele kilometers stroomafwaarts van Ommen is gelegen.
In de Vecht mondt bij Gramsbergen ook een van Zuidoost Drenthe komend gekanaliseerd afwateringssysteem uit. Verder voorziet de eveneens gekanaliseerde, in oorsprong Duitse Radewijkerbeek haar in Hardenberg van water.
Het staat vast dat even ten noorden van de zone waar wij nu de Overijsselse Vechtstreek vinden ook een rivier naar het westen stroomde toen het Scandinavisch landijs voornamelijk het noordoosten van ons land bedekte. Bovendien weten wij, dat er gedurende een deel van de als Weichselien bekende laatste ijstijd een groot dal werd gevormd. Die dalvorming werd in de hand gewerkt door de bij aanwezigheid van veel landijs lage zeespiegelstanden.