Winterhulp, organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog voor hulp en ondersteuning van behoeftigen en zwakken. De Winterhulp Nederland (whn) werd op 22.10.1940 opgericht bij decreet van de rijkscommissaris.
Directeur werd C. Pieck, die wel `deutschfreundlich', maar geen lid van de nsb was. Dat was wel het geval met F.W. van Vloten, die hem in 1942 opvolgde. Inmenging van de nsb-leiding werd echter niet geduld. Statuten, richtlijnen en instructies waren een vertaling van die van de Duitse zusterorganisatie Winterhilfe. Ook de administratie, de organisatie en de propaganda waren een kopie van de Duitse instelling. De inkomsten bestonden onder andere uit giften en loterijen. Beweringen dat het geld naar Duitsland ging, dat de baten vooral nsb'ers ten goede kwamen en het personeel enorme salarissen verdiende, zijn nooit bewezen. Wel werd de whn ook gebruikt als propaganda-instituut. Dit laatste bleek overigens nog duidelijker bij de → Volksdienst.
In België werd de Winterhulp ook in oktober 1940 opgericht en wilde net zoals de → Commission for Relief in Belgium tijdens de Eerste Wereldoorlog, het voedseltekort verhelpen. De organisatie stond onder leiding van oud-minister P. Heymans. Met staatstoelagen en opbrengsten van liefdadigheidsacties konden met name versterkend voedsel en vitaminen worden betaald voor armen, bejaarden en andere kwetsbare bevolkingsgroepen.