[elektriciteit]
De hoeveelheid elektrische energie die over een transportverbinding of -net getransporteerd kan worden. Deze grootheid wordt uitgedrukt in MW, dus in elektrische energie per tijdseenheid.
In de Regeling capaciteitsplannen Elektriciteitswet 1998 wordt onder transportcapaciteit verstaan: de capaciteit van het net of van een deel van het net om afname, invoeding of uitwisseling op dit net of deel van het net mogelijk te maken (artikel 1, onderdeel j, Regeling capaciteitsplannen Elektriciteitswet 1998).
Bij besluit van de minister van Economische Zaken van 7 oktober 2002, nr. WJZ 02048942, Staatscourant 8 oktober 2002, nr. 193, p. 9, inwerkingtreding op 10 oktober 2002, is de laatstgenoemde definitie ingevoerd, ter vervanging van het begrip ‘transportbelasting’. Met deze vervanging wordt volgens de Toelichting bij het besluit duidelijker aangegeven dat het om het maximaal mogelijke transport over een net gaat, en niet om de (gemiddelde). belasting van een net.
Vergelijk: E: capaciteit; F: capaciteit.
[gas]
In de Regeling capaciteitsplan netbeheer Gaswet wordt onder ‘transportcapaciteit’ verstaan: de maximale hoeveelheid gas per tijdseenheid dat [sic] over een bepaald deel van het gastransportnet kan worden getransporteerd (artikel 1, aanhef en onderdeel e, Regeling capaciteitsplan netbeheer Gaswet).
[gastransport 2002]
De hoeveelheid gas die per tijdseenheid op een entrypunt of exitpunt, dan wel tussen een combinatie van entrypunten en exitpunten kan worden getransporteerd (artikel 1, onderdeel t, Richtlijnen Gastransport 2002).
Het begrip transportcapaciteit wordt in de Richtlijnen Gastransport voor het jaar 2002 op twee manieren gebruikt. In de regel betekent transportcapaciteit de transportcapaciteit waarop een netgebruiker aanspraak kan maken, krachtens een overeenkomst met een gastransportbedrijf. Daarnaast wordt in de Richtlijnen Gastransport voor het jaar 2002 gesproken van ‘beschikbare transportcapaciteit’. In dat geval wordt gedoeld op de hoeveelheid transportcapaciteit die op of tussen bepaalde punten nog beschikbaar is en terzake waarvan een gastransportbedrijf nog overeenkomsten met netgebruikers kan sluiten (kantpunt 41 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2002).
Zie ook: entrypunt, D: exitpunt.
Vergelijk: D: beschikbare transportcapaciteit, gecontracteerde transportcapaciteit.
[gastransport 2003]
De hoeveelheid gas die per tijdseenheid op een entrypunt of exitpunt, dan wel tussen een combinatie van entrypunten en exitpunten kan worden getransporteerd, gemeten in normaal kubieke meter per uur (artikel 1, eerste lid, onderdeel z, Richtlijnen Gastransport 2003).
De indicatieve voorwaarden van Gastransport Services voorzien erin dat Gastransport Services aan iedere netgebruiker die zij toegang heeft verleend tot haar gastransportnet, alsmede aan iedere natuurlijke of rechtspersoon die met haar in onderhandeling wil treden, periodiek op de Internetpagina van Gastransport Services in ieder geval onder andere als informatie verschaft de transportcapaciteit die op het moment van publicatie van de informatie beschikbaar is op de entrypunten die op de Nederlandse grens liggen en een maandelijks overzicht van de niet-gebruikte transportcapaciteit op de entrypunten die op de Nederlandse grens liggen (artikel 11, eerste lid, onderdelen c en d, Richtlijnen Gastransport 2003).
Zie ook: entrypunt, D: exitpunt, D: normaal kubieke meter.
Vergelijk: D: beschikbare transportcapaciteit, D: gecontracteerde transportcapaciteit.