Lexicon Energiemarkt

Jean-Paul Pinon (2003)

Gepubliceerd op 13-09-2021

Tegengestelde richting van de congestie

betekenis & definitie

De richting, tegengesteld aan de richting van de congestie voor een bepaalde verbinding (zie verder: congestie).

Op de dagveiling kunnen biedingen gedaan worden voor capaciteit in tegengestelde richting van de congestie. Deze biedingen worden gehonoreerd naar de hoogte van het bod (voor capaciteit in de tegengestelde richting van de congestie). te beginnen met het laagste bod (artikel 5.6.10.7 NetCode).

Artikel 5.6.10.6 [NetCode] bepaalt dat partijen die in de richting tegengesteld aan de congestie willen transporteren (naar verwachting betreft dit meestal exporten). op de dagveiling de clearingprijs ontvangen. Dit geeft niet alleen Nederlandse producenten een prikkel om te exporteren (exporten worden daardoor immers aantrekkelijk)., maar daarmee wordt tevens de importruimte vergroot en zal de clearingprijs van de betreffende veiling naar verwachting lager uitvallen. In feite leidt dit systeem ertoe dat de prijs van capaciteit op de veiling een indicator wordt van het verschil in marktprijs aan beide zijden van de betreffende verbinding. Artikel 5.6.10.7 [NetCode] bepaalt in dit geval welke biedingen in tegengestelde richting aan de congestie gehonoreerd worden. Het idee is dat, wederom in het voorbeeld van de importcongestie, slechts die verzoeken tot export toegewezen worden waarvan de betreffende partijen (via hun bieding). hebben aangegeven voor minder dan of een bedrag gelijk aan de clearingprijs te willen exporteren. Dit houdt in dat als een partij voor een lagere ‘vergoeding’ wil exporteren dan de prijs die een importeur wil betalen voor capaciteit, beide biedingen gehonoreerd kunnen worden.

Hierdoor komt netto meer importcapaciteit voor marktpartijen beschikbaar, hetgeen een negatieve druk op de clearingprijs van de veiling geeft. Wel kan TenneT nadere voorwaarden stellen aan bijvoorbeeld de uitbetaling van deze vergoeding, ten einde zeker te stellen dat de (in het voorbeeld:). exporten ook daadwerkelijk zullen plaatsvinden. Hoewel deze systematiek gebaseerd is op de conclusies van het genoemde zesde European Electricity Regulatory Forum, met name de bepalingen dat methoden voor congestie management directionele prijssignalen moeten afgeven, laat de directeur DTe de genoemde artikelen 5.6.10.6 en 5.6.10.7 [NetCode] pas op een later moment in werking treden (kantpunt 31 DTe-besluit 00-074).

Exporten op de jaarveiling en de maandveiling komen niet voor vergoeding in aanmerking. De reden daarvoor is dat saldering op die veiling moeilijker is. Immers, op de jaarveiling en de maandveiling wordt een recht op transportcapaciteit geveild, geen plicht om die capaciteit ook volledig te benutten. Dit laatste zou ook niet kunnen, omdat de behoefte van partijen over de dag varieert. Partijen wier bod voor jaarcapaciteit en maandcapaciteit gehonoreerd is, mogen vervolgens zelf de afweging maken of zij die capaciteit wensen te benutten, het geheel of delen daarvan door te verkopen, dan wel onbenut terug te geven aan de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet. De in artikel 5.6.11 [NetCode] opgenomen nominatieverplichting en het use-it-or-loose-it principe staan er vervolgens garant voor dat partijen geen transportcapaciteit kunnen opkopen om deze onbenut aan de markt te onttrekken.

Bij nominatie wordt duidelijk welke daadwerkelijke export zal plaatsvinden, zodat pas dan saldering mogelijk is. Dit geldt niet voor de capaciteit voor spottransporten, omdat biedingen voor spotcapaciteit gegarandeerd zijn. Artikel 5.6.11.7 [NetCode], waaruit volgt dat onbalans betaald dient te worden (zie hieronder)., bevordert dit. Dat betekent dan dat biedingen voor exportcapaciteit op dagbasis zeker leiden tot een vergroting van de importcapaciteit. Het ligt dan ook in de rede om partijen die op de dagveiling capaciteit in tegengestelde richting van de congestie (naar verwachting betreft dit vooral export). wel de veilingprijs te vergoeden. Immers, door deze export wordt de importcapaciteit evenredig vergroot (kantpunt 31 DTe-besluit 00-074).

De bovenstaande regeling is op 1 november 2002 nog niet in werking en zal in werking treden op een nader door de directeur DTe bekend te maken tijdstip (punt 45 DTe-besluit 00-074).

Zie ook: clearingprijs, D: dagveiling, D: jaarveiling, D: maandveiling, D: nominatie, D: saldering.

Vergelijk: D: richting van de congestie.

< >