Lexicon Energiemarkt

Jean-Paul Pinon (2003)

Gepubliceerd op 13-09-2021

Nationaal balans punt (nbp)

betekenis & definitie

[2003]

De virtuele marktplaats op het gastransportnet van Gastransport Services waar de positie van een netgebruiker wordt bepaald en gas kan worden verhandeld. Het Nationaal Balans Punt wordt bereikt door invoeding van gas op een entrypunt en verlaten door onttrekking van gas op een exitpunt (artikel 1, eerste lid, onderdeel q, Richtlijnen Gastransport 2003).

Een Nationaal Balans Punt (NBP). maakt onderdeel uit van een ontkoppeld entry- exit systeem dat wordt beoogd in artikel 5 van de Richtlijnen Gastransport 2003 (kantpunt 41 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2003).

De indicatieve voorwaarden van Gastransport Services bepalen dat de positie van een netgebruiker wordt vastgesteld op het Nationaal Balans Punt (artikel 6, zesde lid, Richtlijnen Gastransport 2003). Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van netgebruikers om zo spoedig mogelijk met een NBP te gaan werken. Het gebruik van een NBP wordt ook van belang geacht voor de convergentie tussen de elektriciteits- en de gasmarkt. Bij het gebruik van een NBP wordt de positie van de netgebruiker bepaald op basis van de totale onttrekking en invoeding over alle entry- en exitpunten die door de netgebruiker worden gebruikt. Een NBP biedt bovendien mogelijkheden voor de handel in gas omdat er van uitgegaan wordt dat al het via entry-punten ingevoede gas zich op het NBP bevindt en daar dus handel in gas plaats kan vinden. Op dezelfde wijze wordt geacht dat al het gas dat via exit-punten wordt onttrokken van het NBP af komt. De positie, het verschil tussen invoeding en onttrekking, wordt dus ook op het NBP vastgesteld (kantpunt 101 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2003).

Zie ook: entrypunt, D: exitpunt, D: gastransportnet, D: Gastransport Services, D: netgebruiker, D: positie.

Vergelijk: D: entry- en exitpuntsysteem.

< >